Almás-fahéjas madeleine.Így készül az olasz citromtorta
2017.02.06. 16:47, KallaZsuzsanna56
	
	 
	 hozzávalói
	A tésztához
	- 
		25 dkg liszt
- 
		25 dkg cukor
- 
		25 dkg vaj
- 
		3 nagyobb tojás
- 
		2 citrom reszelt héja és kifacsart leve
- 
		fél zacskó sütőpor
- 
		1 dl tejföl
- 
		1 dl kefir vagy joghurt
- 
		fél mk. só
- 
		1 mk. vaníliaaroma
	A mázhoz
	- 
		10 dkg mascarpone
- 
		10 dkg porcukor
- 
		1 citrom kifacsart leve
	 
	Melegítsd elő a sütő 170 fokra. Tortaformát bélelj ki sütőpapírral, vagy vajazd körbe és szórd meg liszttel.
	A mennyei citromtortához a cukrot a vajjal keverd habosra, majd egyesével add hozzá a tojássárgákat, ezt követően a vaníliaaromát, a citromlevet, majd a kefirt vagy joghurtot, végül a tejfölt. Keverd krémes állagúra. A tojásfehérjéből készíts kemény habot.
	Mérőedénybe mérd ki a lisztet, keverd el benne a sót, a sütőport és a reszelt citromhéjat. Add hozzá a vajas krémet, végül a tojáshabot – óvatosan, nehogy összetörjön – szintén keverd a torta tésztájába.
	Öntsd a sütemény sűrű krémes tésztáját a tepsibe vagy tortaformába, told a sütőbe és süsd 45-50 percig, amíg szépen megpirul a teteje és a közepe is megsül.
	A sütőt zárd el, de hagyd a süteményt a sütőben, amelynek ajtaját résnyire hagyd nyitva.
	Közben készítsd el a mázat, amelyhez a mascarponét keverd habosra a porcukorral, majd add hozzá a citromlevet is. Ízlésesen, szépen elrendezve kend a mázat a még langyos citromtortára. Miután teljesen kihűlt, szeletelve vanília és/vagy citromfagylalttal kínálhatod.
	 
	Almás-fahéjas madeleine
	Hozzávalók:
	- 
		fél bögre olvasztott vaj
- 
		2/3 bögre barna cukor
- 
		2 tojás
- 
		1 bögre liszt
- 
		fél kk sütőpor
- 
		fél bögre finomra reszelt alma
- 
		1 púpos kk őrölt fahéj
- 
		1 zacskó vaníliás cukor
- 
		1 ek darált dió
	Mikrosütőben olvaszd fel a vajat, és tedd félre hűlni. Néhány perc múlva egy robotgép segítségével keverd krémessé az egész tojásokat a cukorral. Csurgasd bele a kihűlt, megolvadt vajat. Fakanállal folytasd az anyagok összeforgatását; szitáld bele a sütőporral elkevert lisztet, és add hozzá a pépesre reszelt almát. Szórd bele a vaníliás cukrot, a fahéjat és a darált diót.
	Néhány órán át pihentesd a masszát a hűtőszekrényben.
	
	Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Ha fém madeleine-formát használsz, akkor a tortaformához hasonló módon készítsd elő: kend ki vajjal, szórd meg liszttel. Ha szilikonformád van, akkor nem kell kikenni, csak szilárd sütőlemezre tenni.
	
	Kanalazd a masszát a formába (kb. ¾ evőkanálnyi adag szükséges egy forma megtöltéséhez), majd előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süsd 15 percig. A formában hagyd kihűlni. A tetejét szórd meg fahéjas porcukorral.
	 
	         
		