Zsuzsa konyhája!
Zsuzsa konyhája!
Fejléc

 

  Kedves Látogató!   

 

Szeretettel köszöntelek az oldalamon.
 

A főzés számomra egy életforma,a sütés pedig hobby.Mindenkinek írom ezeket a sorokat,aki szereti a hasát,mert itt a legfinomabb ételeket osztom meg.Jó nézelődést kívánok minden kedves idelátogatónak.Most újra nyitom ennek az oldalnak az életfunkcióját,de várlak benneteket a blogspotra is Zsuzsa ízutazásai címmel.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Zsuzsa finomságai.
 
Borjúpaprikás házias galuskával.
 
Burgundi rokfortos körte.
 
Joghurtkrémes pite fügével.
 
Karamellás fügés pitécske.
 
Gesztenyepüré.
 
Likőrkrémes fügés pite.
 
Churros tál.
 
Különleges matcha mázas fánkok
 
Desszertek
 
Diós-mogyorós krémes
 
Csirke lollipop
 
Szuprém csirkemell burgonyapürével
 
Blog

Almás mákpite (paleo)Mákos óriás csiga

2016.12.01. 18:08, KallaZsuzsanna56

 

Hozzávalók:
 
a tésztához:
10 tojásfehérje
8 dkg porrá őrölt eritritol (xilit vagy nyírfacukor) 
15 dkg darált mák
2 dkg nyílgyökérliszt 
 
az almás részhez:
1 kg alma
1-2 evőkanál citromlé
1 teáskanál fahéj
 
Az almás részt készítjük el először. Az almát lereszeljük. A citromlével és a fahéjjal addig pároljuk, amíg a leve el nem párolog. Félretesszük A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a nyílgyökérliszttel és édesítőanyaggal elkevert mákot. A masszát sütőpapíros lemezre kenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve kihűtjük. Két csíkra vágjuk. Az egyikre rákenjük az almás tölteléket. Ráhelyezzük a másik lapot. Egy picit hagyjuk, hogy a tészta beszívja az alma maradék nedvességét, majd tetszés szerinti darabokra vágva kínáljuk. Én mos kockákat vágtam belőle.


Hozzávalók kb. 12 szelethez:
A kelt tésztához:
25 g élesztő
1 kk.+80 g porcukor
1+1 dl langyos tej
1 csipet só
2 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
120 g +diónyi vaj/margarin a formához
500 g finomliszt
A töltelékhez:
200 g kristálycukor
2 ek. citromlé
20 g vaj/margarin
200 g darált mák
1 biocitrom reszelt héja
2 ek. zsemlemorzsa
1/4 kk. őrölt szegfűszeg
1/2 kk. őrölt fahéj
50 g puha mazsola



1. A tésztához felfuttatjuk az élesztőt 1 kk. porcukorral és 1 dl langyos tejjel. A maradék 1 dl tejben elkeverünk 80 g porcukrot, a sót, 2 tojást és 120 g olvasztott vajat/margarint. A liszthez adjuk az élesztős tejet, majd több részletben a tojásos keveréket, és hólyagosra kidolgozzuk. Letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30-40 perc).

2. A töltelékhez 1 dl vizet felforralunk a cukorral, hozzáadjuk a citromlét, a vajat/margarint, a mákot a reszelt citromhéjat, a zsemlemorzsát, a fűszereket, végül a mazsolát, és hagyjuk kihűlni.

3. Diónyi vajjal/margarinnal vastagon kikenünk egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kb. 30x40 cm-es téglalapra nyújtjuk, majd a hosszanti széleken 3-3 cm-t kihagyva, egyenletesen elsimítjuk rajta a mákkrémet, és szorosan feltekerjük. Csigát kerekítünk belőle, aztán a tortaformába emeljük, a tekercs végeit összenyomjuk, és a tészta alá hajtjuk. Konyharuhával letakarjuk, majd addig kelesztjük, amíg a tészta teljesen kitölti a formát (20-25 perc).

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Beteszünk az aljába egy meleg vízzel félig felöntött tepsit/edénykét/konzervdobozt, mert a tészta süléséhez és puhán maradásához gőz kell! Megkenjük a csiga tetejét tojássárgájával, és középső bordamagasságon 1 órán át sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával/sütőpapírral letakarjuk, de át kell sülnie (tűpróba!).

5. Kivesszük a sütőből, és 5 percig a formában pihentetjük. Mivel a kalács valószínüleg túlnő, sőt rágömbölyödik a forma peremére, úgy húzzuk le róla, hogy egy, a formánál kisebb átmérőjű, legalább 10 cm magas alkalmatosságra (pl. kisebb sütőforma, szita, konzerves doboz) állítjuk, meglazítjuk a kapcsot, és „lesegítjük-leejtjük” róla a tortakarikát. A tortalapon hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra csúsztatjuk, hogy az alja is „szellőzzön”, és azon hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor tortaszerűen szeleteljük. Frissen az igazi! Mélyhűthető!

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 
Idő
 
Naptár
2025. November
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2020.02.28. 10:14
2018.01.24. 19:04
2018.01.22. 15:36
2017.10.06. 18:33
2017.09.17. 17:44
2017.07.03. 12:58
2017.05.04. 21:20
2017.05.04. 16:01
2017.03.20. 20:09
2017.02.23. 20:19
2017.02.08. 15:27
2017.02.06. 16:47
2017.02.04. 16:01
2017.02.03. 13:14
2017.01.31. 17:04
2017.01.31. 17:03
2017.01.14. 13:21
2016.12.12. 14:20
2016.12.10. 14:42
2016.12.10. 14:26
Friss hozzászólások
 
Látogatottság
Indulás: 2013-09-29
 
Kukoricalángos fűszervajjal.
 
Csokis csíkos rolád.
 
Mustáros sertésszelet rizi-bizivel.
 
Hidegtálak
 
Tejcsokis krémsajtos szuflétorta.
 
Újházy-csirkeleves.
 
Citromtorta Capri szigetéről.
 
Madártej Limoncellóval
 
Főételek kacsából
 
Fehér csokoládés méteres kalács
 
Zöldséges borjúrolád
 
Öt fűszeres kínai harcsa
 
Lábléc
Süssünk együtt
 

Szereted az egyedi történeteket? Kíváncsi vagy, hogy mire képes egy hobbi író? Ha igen, nézz be hozzám!    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség