Zsuzsa konyhája!
Zsuzsa konyhája!
Fejléc

 

  Kedves Látogató!   

 

Szeretettel köszöntelek az oldalamon.
 

A főzés számomra egy életforma,a sütés pedig hobby.Mindenkinek írom ezeket a sorokat,aki szereti a hasát,mert itt a legfinomabb ételeket osztom meg.Jó nézelődést kívánok minden kedves idelátogatónak.Most újra nyitom ennek az oldalnak az életfunkcióját,de várlak benneteket a blogspotra is Zsuzsa ízutazásai címmel.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Zsuzsa finomságai.
 
Borjúpaprikás házias galuskával.
 
Burgundi rokfortos körte.
 
Joghurtkrémes pite fügével.
 
Karamellás fügés pitécske.
 
Gesztenyepüré.
 
Likőrkrémes fügés pite.
 
Churros tál.
 
Különleges matcha mázas fánkok
 
Desszertek
 
Diós-mogyorós krémes
 
Csirke lollipop
 
Szuprém csirkemell burgonyapürével
 
Blog

Bejglitorta forrás: Rama [!]Gesztenyés croissan.

2015.12.18. 12:34, KallaZsuzsanna56



Hozzávalók
A tésztához

2 dkg élesztő
0,25 dl tej
2 kiskanál kristálycukor
50 dkg finomliszt
25 dkg Rama Vajas íz
25 dkg porcukor
3 db tojássárgája
2 evőkanál rum
1 evőkanál tejföl
fél citrom reszelt héja
fél kiskanál só
A tészta nyújtásához

finomliszt
A töltelékhez

30 dkg darált dió
30 dkg darált mák
30 dkg porcukor
15 dkg mazsola
1 db citrom reszelt héja
2-3 csomag vaníliás cukor
0,5 dl rum (kb)
1 dl tej (kb)
A díszítéshez

3 evőkanál sárgabaracklekvár
6 dkg őrölt mák
6 dkg őrölt dió
porcukor ízlés szerint
Elkészítés

1.A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut. A lisztet a Ramával elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután a tejes élesztővel, a tojássárgával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Kissé ragacsos marad, de így jó, nem kell bele több liszt. Folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
2.A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral meg a rummal összegyúrjuk. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyet forralt, kihűtött tej kerül bele. Mindkettőt letakarjuk és ugyancsak behűtjük. Még finomabb a töltelék, ha a mazsolát sütés előtt 1-2 napra rumba áztatjuk, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.
3.A tésztát 5 egyenlő, kb. 22 dkg-os részre osztjuk. Az egyiket jól meglisztezett gyúrólapon 26 cm átmérőjű körre kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt, vagy Ramával kikent tepsire tesszük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) fokon, kb 12 perc alatt elősütjük. Egy 26 centi átmérőjű, szétszedhető tortaformát a maradék Ramával kikenünk.
4.Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A máktöltelék felét vizes késsel elsimítjuk rajta. Egy másik tésztát is kinyújtunk a tortaforma méretére, a mákra tesszük. Ezt úgy a legkönnyebb, ha a tésztát felgöngyöljük, a mákra tesszük és kihengergetjük. A diótöltelék felét egyenletesen rámorzsoljuk és vizes késsel elkenegetjük.
5.A diókrémet is készíthetjük krémesebbre, de rumot már ne tegyünk bele, inkább 0,5 dl tejjel, vagy főzőtejszínnel, illetve kb. 2 evőkanál sárgabaracklekvárral keverjük össze. Az elősütött tésztakorongot ráfektetjük. A maradék máktölteléket rásimítjuk és egy kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetünk. Erre kerül a dió másik fele, végül az utolsó, kerekre nyújtott tésztalap. A tetejét felvert tojással lekenjük, bő fél órán át meleg helyen pihentetjük.
6.Ezután újból lekenjük, villával, vagy hústűvel megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) fokon, kb. 45 percen át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. A formában hagyjuk kihűlni és csak másnap szeleteljük fel, de előtte még kidíszítjük az oldalát.
7.A díszítéshez a torta oldalát, miután a tortakarikából kiemeltük, lekvárral körbekenjük. Egy alufólialapra a mákból és a dióból, váltakozva, kiskanállal kb. 0,5 cm széles kis csíkokat rakunk egymás mellé. A tortát ügyesen, alul felül megfogjuk, majd végig görgetjük rajta, így a lekvárnak köszönhetően a kis csíkok ráragadnak.

Hozzávalók
A krémhez

50 dkg fagyasztott gesztenyemassza
2 evőkanál rum
A tésztához

1,2 dl hideg tej
1 darab kisebb tojás
1 kiskanál citromlé
1 csomag sütőpor
1 kiskanál só
60 dkg finomliszt
1,2 dl hideg víz
2 dkg élesztő
5 dkg kristálycukor
20 dkg Rama
Elkészítés

A Ramát 8 deka liszttel összedolgozzuk, kb. 10x10 centis tömbbé gyúrjuk és fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe rakjuk. A maradék lisztből egy evőkanálnyit a nyújtáshoz félreteszünk, a többit tálba rakjuk, a sóval és a sütőporral összeforgatjuk. Az élesztőt belemorzsoljuk, a cukorral, a tojással, a tejjel, a vízzel és a citromlével könnyű tésztává gyúrjuk. Enyhén meglisztezett gyúrólapon „lóhere alakúra” kinyújtjuk. A Ramás tömböt a közepére állítjuk, a tészta széleit ráhajtjuk és az egészet konyharuhába burkolva, hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük. Ezután a hajtás következik. A tésztát belisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vastag, 50 centi hosszú, 20 centi széles lappá nyújtjuk. Gondolatban hosszában 6 egyenlő részre osztjuk. Az egyik oldalról 1/6, a másik oldalról 2/6 részt ráhajtunk, így a tésztaszélek találkoznak. Ezután a keskenyebb részt ismét behajtjuk és a másik oldal tésztájával befedjük. Így végül egy hosszúkás tésztadarabot kapunk. Hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük, majd kinyújtjuk és az előbbi módon ismét összehajtjuk, majd újabb 1 órát pihentetjük. Végül a tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vastag, 50 centi hosszú és 20 centi széles lappá nyújtjuk. Éles késsel egyenlő szárú háromszögekre vágjuk. A tésztából leeső széleket egymás mellé illesztjük, így ezek is kiadnak egy egész süteményt. A kis tésztákat kézzel, és nem nyújtófával hosszanti irányban kicsit meghúzzuk, megnyújtjuk. A csúccsal szembeni oldalára halmozzuk a tölteléket. Ehhez a gesztenyemasszát szobahőmérsékleten felengedjük, a rummal ízesítjük. A tésztát feltekerjük, vigyázva, nehogy összenyomjuk. A kifliket sütőlapra rakjuk, egymástól kissé távol. Folpackkal letakarva langyos helyen kb. 1,5 órán át kelesztjük. Előmelegített sütőben a középső rácsra állítva, közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb.18 percig sütjük.

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 
Idő
 
Naptár
2024. December
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2020.02.28. 10:14
2018.01.24. 19:04
2018.01.22. 15:36
2017.10.06. 18:33
2017.09.17. 17:44
2017.07.03. 12:58
2017.05.04. 21:20
2017.05.04. 16:01
2017.03.20. 20:09
2017.02.23. 20:19
2017.02.08. 15:27
2017.02.06. 16:47
2017.02.04. 16:01
2017.02.03. 13:14
2017.01.31. 17:04
2017.01.31. 17:03
2017.01.14. 13:21
2016.12.12. 14:20
2016.12.10. 14:42
2016.12.10. 14:26
Friss hozzászólások
 
Látogatottság
Indulás: 2013-09-29
 
Kukoricalángos fűszervajjal.
 
Csokis csíkos rolád.
 
Mustáros sertésszelet rizi-bizivel.
 
Hidegtálak
 
Tejcsokis krémsajtos szuflétorta.
 
Újházy-csirkeleves.
 
Citromtorta Capri szigetéről.
 
Madártej Limoncellóval
 
Főételek kacsából
 
Fehér csokoládés méteres kalács
 
Zöldséges borjúrolád
 
Öt fűszeres kínai harcsa
 
Lábléc
Süssünk együtt
 

Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban