Birsalmás töltött kacsamell, vörösboros lila káposztával
2015.10.09. 17:15, KallaZsuzsanna56
	
	Hozzávalók
	» 1 kacsamell filé
	» 4 dkg cukor
	» 7-8 szál sáfrány
	» 1 közepes birsalma vagy alma
	» só
	» bors
	» 1 tk olívaolaj
	» 1 fej lila káposzta
	» 2 dl vörösbor
	» 3 ek cukor
	» 1-2 ek kacsazsír
	Elkészítés
	
	A birsalmát felkockázzuk, és egy fűszeres kompótot főzünk belőle, amit érdemes előre elkészíteni, hogy kihűlhessen. Vízből és cukorból cukorszirupot főzünk, amibe teszünk néhány szál sáfrányt. Amíg a szirupot forraljuk, a birsalmákat felkockázzuk. A birsalma kockákat beletesszük a szirupba és puhára főzzük benne. Majd hagyjuk kihűlni. A kacsamell bőrét beirdaljuk, vigyázzunk, hogy csak a hájat vágjuk át. Sózzuk, borsozzuk, majd egy vékony pengéjű késsel felszúrjuk és egy "kis zsebet" vágunk a húsba. A birsalma kompóttal megtöltjük a kacsamellet. A megtöltött húsokat sarpenyőben elősütjük. Forró serpenyőben bőrével lefelé kezdjük el sütni, és kiolvasztjuk a zsírját. Majd a másik oldalát is kérgesítjük. Majd a sütőben 160-170 C fokon 16-17 perc alatt megsütjük.
	
	Száraz serpenyőben kevés cukrot karamellizálunk, nem kevergetjük, megvárjuk míg borostyánszínű lesz. A káposztát besózzuk, állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. Amikor a serpenyő közepén már megolvadt a cukor, akkor keverhetünk rajta egy kicsit, majd, amikor már sötét aranyszínű a cukor, hozzáadjuk a káposztát. Megvárjuk, hogy a káposzta levet eresszen, sózzuk, borsozzuk. Meglocsintjuk egy kis kacsazsírral, és hagyjuk párolódni, egy kicsit lepirulni a káposztát.Amikor elpárolgott az összes folyadék a káposztáról, apránként hozzáadjuk a vörösbort
	
	Hozzávalók
	» 6-7 szem krumpli
	» 2 nagy birsalma
	» 1 liter alaplé
	» 3 dl tejföl
	» 1 tk keményítő
	» kapor
	» só
	» 10 dkg mazsola
	Elkészítés
	
	A birsalmát (héjastul) és a krumplit felkockázzuk. A krumplit előfőzzük az alaplében, amíg majdnem teljesen puha nem lesz, majd a birsalmát is hozzáadjuk. Sózzuk. A leveshez adjuk a mazsolát. A tejfölt elkeverjük étkezési keményítővel. Belevágjuk a felaprított kaprot és behabarjuk a levest. Citromlével, cukorral igazíthatunk az ízeken. Lefedjük a mazsola miatt, majd tálaljuk.
	Régi török- magyar krumplileves birsalmával és kaporral, extra mazsolával.