A padlizsánt rengeteg ételbe felhasználják, de legtöbbször paradicsommal együtt, vagy főzve, vagy sütőben. Ez a kaja a görög imám és egy erdélyi tésztával töltött padlizsán fúziója. Ugyanezt, de tésztásan, Erdélyben is készítik
Az eredeti görög imam receptbe nem kerül sajt a tetejére, hanem csak a hagymás mártás, több hagymával és sokkal több petrezselyemmel mint ahogyan én most készítettem.
Hozzávalók:
- 1/2 kg padlizsán (kb. 2 padlizsán)
- 1/2 kg érett paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 dkg sajt
- marék petrezselyemzöld
1. A padlizsánokat félbe vágjuk, kikaparjuk a belüket. A kikapart padlizsánokat besózzuk, a kikapart belet apróra vágjuk, besózzuk. Hagyjuk 1/2-1 órát állni, utána kitöröljük a levet amit eresztettek konyhapapírral és bő forró olívaolajban enyhén kisütjük őket. Az apróra vágott padlizsánbelet kinyomkodjuk, fele adagot lefagyasztunk más alkalomra, a felét felhasználjuk majd a mártásos töltelékhez.
2. Időközben vizet forralunk, ebbe belemerítjük 1-2 percig a paradicsomokat, így könnyen lehúzzuk a héjukat. Apró darabokra vágjuk őket, akár mixerrel is felapríthatjuk, de finomabb, ha darabos és nem teljesen pépesített állagú.
3. Olívaolajat hevítünk a tűzön, ebbe belezúdítjuk a szeletelt vagy apróra vágott hagymákat, a padlizsánbelet, miután már megdinsztelődtek, a fokhagymákat is. Pár perc múlva hozzáöntjük a paradicsommártást, az apróra vágott zöldpetrezselymet és besűrítjük a mártást.
4. A kivájt padlizsánokat egymás mellé helyezzük egy tepsibe. Megsózzuk, megborsozzuk, megtöltjük őket a mártással majd sajtot reszelünk a tetejére. Ha feta, legyen a sósabb fajtából.
5. Közéjük nagyobb darabokra vágott, beolajozott, sózott krumplidarabokat helyezünk, fél pohár vizet öntünk alájuk és sütőben pirosra sütjük.Néha ránézünk, ha lefőné a levét, pótoljuk, nehogy odaégjen. Eleinte fél pohár víznél ne tegyünk többet alája, mert a padlizsán is ereszt levet és akkor finom, ha sűrű mártásos lé van alatta és nem tocsog a vízben.