Egy előbbi beírásban írtam az augusztusi önkéntes estjeinkről, amikor a helyi néptáncegyesület nőtagjai pitákat készítettek, melyeket este eladtunk az egyesület bódéjánál, így növelve a bevételt, amit aztán más helyeken történő fellépésekkor használunk fel.
		
			Írtam, hogy én kis fetás táskákat készítettem, kb. 65-70-t, ezeknek 3 darabját adtuk 1 euróért. Tegnap megint elkészítettem és mivel a tölteléket tökéletesítettem, eljött hát az ideje, hogy bejegyezzem a blogba is.
		Már nem emlékszem sajnos, hol találtam az eredeti receptet, mely kiflire való volt. Az augusztusi elkészítéskor legelőször kifliket próbáltam belőle készíteni, de mivel mindenfele ömlött ki belőlük a töltelék, végül kis táskákat formáztam, így aztán tökéletesek lettek.
			Hozzávalók a tésztához (65-70 db.-hoz):
		
			1 kg finomliszt
		
			4 tk. só
		
			6 lk olívaolaj
		
			300 gr görög joghurt (vagy egyéb, de lecsöpögtetett joghurt)
		
			4 dl (2 csésze) tej
		
			2 tasak élesztő (1 kg liszthez való élesztő)
		
			2 tojás
		
			14 dkg vaj
		
			A fentieket összegyúrjuk. Én a tejet és  a vajat össze szoktam melegíteni és utoljára töltöm a masszába. Ha túl ragacsos, értelemszerűen még kevés lisztet teszünk hozzá, amíg jól gyúrható, de még puha lesz a tészta. Ezt szépen kidolgozzuk, addig amíg gyúrás közben kis hólyagok kezdenek keletkezni a tészta felületén. Ekkor félretesszük egy tálba kelni. Én meg szoktam olajozni a tetejét és hermetikusan letakarom a tálat. Mikor duplájára kelt, tovább lehet vele dolgozni.
		
			Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.
		
			Töltelék 1 kg liszthez:
		
			25 dkg feta
		
			15 dkg anthotiro (tehéntúró) - ha nincs, lehet az egész töltelék csak fetával
		
			6-7 db aszalt paradicsom felaprítva
		
			maréknyi olívabogyó felaprítva (kb. 10 dkg)
		
			bors
		
			só, hogyha tehéntúrós, ha csak fetás, nem kell só
		
			A fetát, túrót felmorzsolom és összegyúrom, -keverem a többi hozzávalóval.
		
			A tésztát kb. 6 részre osztjuk, hogy ne kelljen az egészet egyben kinyújtani. Kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egy nagy pohárral karikákat vágunk belőle. A közepére teszünk egy kiskanálnyi tölteléket, majd az egyik felét a másikra hajtjuk, úgy, hogy félholdat alkosson. Annak a félkörnek a széleit, melyikre a másik félkört hajtjuk, finoman megkenjük a már felvert tojással, így ahogy ráhajtjuk a másik oldalt, a szélek sütés közben összeragadnak és nem nyílnak szét. Miután összehajtjuk a táskát, a széleit végignyomogatjuk egy villával, ettől szép rácsos lesz, de össze is ragad a tészta.
		
			A táskákat lekenjük a felvert tojással, megszórjuk ha van otthon szezám- vagy napraforgómaggal és 190 fokos sütőben pirosra sütjük. Középső rácson, előmelegítette sütőben kb. 20 perc alatt megvannak.
		 AJÁNLOM AZ OLDALT
AJÁNLOM AZ OLDALT
 

 
 
 



 

 Súgó
Súgó Friss bejegyzések
Friss bejegyzések Friss hozzászólások
Friss hozzászólások Archívum
Archívum