Görög joghurt panna cotta eperpürével.Almás rétes parfé.
2015.08.19. 22:19, KallaZsuzsanna56
	
	Görög joghurt panna cotta eperpürével
	
	A panna cottához:
	125 ml tej
	1 teáskanál zselatinpor
	250 ml habtejszín
	50 g kristálycukor
	1/2 teáskanál vaníliakivonat
	1 citrom finomra reszelt héja
	150 g görög joghurt
	
	Az eperpüréhez:
	200 g fagyasztott vagy friss eper
	1/2 citrom leve
	2 evőkanál kristálycukor
	1 teáskanál zselatinpor
	
	1. A panna cottához a zselatinport szórd a tej tetejére, és adj neki 10 percet, hogy megpuhuljon.
	2. Eközben forrald fel a tejszín felét a cukorral, a citromhéjjal és a vaníliával. Keverd hozzá a tejet, egy perc alatt fel is olvad majd benne a zselatin.
	3. Vedd le a tűzről, és add hozzá a maradék tejszínt és a joghurtot.
	4. Adagold formákba vagy üvegpoharakba a krémet. Legalább 4 órára tedd hűtőbe. Én szilikon bonbon-, illetve financier formákat használtam, és ezekben kifagyasztottam a panna cottát, hogy csak ki kelljen pattintanom belőle az édességet.
	5. Az eperpüréhez egy lábosban főzd puhára az epret a cukorral és a citromlével. Ha már engedett egy kis levet, botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsd. Várd meg, hogy kihűljön, és adagold a jól lehűtött panna cottád tetejére.
	
	Almás rétes parfé
	
	(kb. 10 adag)
	
	a töltelékhez:
	
	1 kg alma
	
	2 ek vaj
	
	50 g nádcukor
	
	1 tk őrölt fahéj
	
	1/4 tk őrölt kardamom
	
	1 l vaníliafagylalt
	
	60 g aranymazsola
	
	40 g dió
	
	a lapokhoz:
	
	6 db réteslap
	
	20 g olvasztott vaj
	
	a karamellhez:
	
	100 g cukor
	
	2 ek víz
	
	egy csepp citromlé
	
	100 g tejszín
	
	egy nagy csipet só
	Az almákat félbevágom, a magházukat kivágom, a helyükre egy-egy kocka vajat teszek. Megszórom fahéjas cukorral, és 50-60 percre 180 fokos sütőbe teszem.
	Egy sütőlapra papírt teszek, lefektetek rá egy réteslapot, megkenem olvasztott vajjal, megszórom a maradék fahéjas cukorral, és egy másik lappal leterítem. Így folytatom, hogy hat lapom legyen, a tetejét is lekenem és megszórom cukorral. Sütőpapírt teszek rá, és egy másik sütőlapot nehezéknek. 180 fokos sütőben 25 percig sütöm.
	Megvárom, hogy kihűljenek az almák, aztán meghámozom őket, és a húsukat egy villával szétnyomkodom.
	A mazsolát forró vízben felfőzöm, és nagyon apróra vágva az almához keverem. A diót is felaprítom, és a töltelékhez adom.
	A fagyit gépben egy-két perc alatt kikeverem, és az almás résszel eldolgozom.
	A lehűlt réteslapokat félbevágom (vagy akkorára, hogy pont a formámmal megegyező méretű legyen), és az egyik felét egy szögletes keretbe teszem, rásimítom a tölteléket, a tetejére teszem a másik adag lapot, és kifagyasztom.
	A karamellhez a cukrot, a vizet és a citromlevet felforralom, és aranybarna karamellt főzök belőle. A végén hozzáadom a tejszínt és a sót, és simára keverem. Hagyom lehűlni.
	Tálaláskor forró vízbe mártott késsel felkockázom a parfét. Kiteszem tányérokra a karamellel együtt, és adok neki pár percet, hogy kicsit felpuhuljon.
	         
		