| 
Semlor,a svéd finomság2015.05.21. 16:51, KallaZsuzsanna56 
	 
	
		
			Semlor:  25 g élesztő
		  2 tojás
		  1 dl porcukor  1 csipetnyi só
		  1 teáskanál kardamom, őrölt  100 g vaj
		  11-13 dl finomliszt
		 
			Kenézhez, ecseteléshez:  1 felvert tojás
		 
			Töltelék:  3-4 dl tejszínhab (spray flakon is megteszi)
		  200 g marcipán 
	
		Elkészítés 
		
			Töredelmesen bevallom, laktam Svédországban, és sok minden hiányzik az ottani szokásokból, így január-február tájt ez a sütemény. A böjt előtti dőzsölés egyik jelképe Svédországban. Régen csak a jómódúak engedhették meg maguknak, mert van benne "Mandelmassa" egyfajta marcipán, de ma már, tudjuk, mindenki jómódú arrafelé. Így aztán minden "Konditori"-ban (kávézó) falják ezt a roppant finom nyalánkságot Svédország szerte. 
			
				Morzsold szét az élesztőt egy tálban. Öntsd rá a kézmeleg tejet és olvaszd fel teljesen. Add hozzá a tojást, a porcukrot, sót, a kardamomot, a vajat és a finomlisztet, apránként, kevergetve. Gyúrd egy selymes állagú tésztává, erőteljesen pár percig.
				Oszd fel a tésztát 22-26 darabra, attól függően, hogy hány semlát akarsz készíteni. Gyúrd őket labdává, és helyezd el a sütőpapírozott tepsin, de ne túl közel egymáshoz.
				Hagyd kelni 30 percig letakarva, közbe melegítsd elő a sütőt 250 fokra.
				Kend meg a zsemlyéket felvert tojással.
				Süsd 7-21 percig, attól függően, hogy a sápadt, vagy a barnásabb zsemlyéket szereted. Hagy őket kihűlni egy rácson.
				Vágd le a tetejét a zsemlyének, újjaiddal szakíts ki az aljának a közepéből egy darabot.
				Keverd össze a marcipánt tejjel egy ragacsos állagú masszává, majd kanalazz minden zselyegödörbe egy kanálnyit.
				Nyomj tejszínhabot a tetejére, tedd rá a fedelét, szórd meg porcukorral.
				Kínáld kávéhoz, desszertnek, vagy csak úgy nyalánkságnak. 
			Jó étvágyat! 
	 
 
	            |