Zsuzsa konyhája!
Zsuzsa konyhája!
Fejléc

 

  Kedves Látogató!   

 

Szeretettel köszöntelek az oldalamon.
 

A főzés számomra egy életforma,a sütés pedig hobby.Mindenkinek írom ezeket a sorokat,aki szereti a hasát,mert itt a legfinomabb ételeket osztom meg.Jó nézelődést kívánok minden kedves idelátogatónak.Most újra nyitom ennek az oldalnak az életfunkcióját,de várlak benneteket a blogspotra is Zsuzsa ízutazásai címmel.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Zsuzsa finomságai.
 
Borjúpaprikás házias galuskával.
 
Burgundi rokfortos körte.
 
Joghurtkrémes pite fügével.
 
Karamellás fügés pitécske.
 
Gesztenyepüré.
 
Likőrkrémes fügés pite.
 
Churros tál.
 
Különleges matcha mázas fánkok
 
Desszertek
 
Diós-mogyorós krémes
 
Csirke lollipop
 
Szuprém csirkemell burgonyapürével
 
Blog

Étlapszótár.

2014.11.17. 20:20, KallaZsuzsanna56

- Ki ne járt volna már úgy, hogy az étlapon szereplő nevekből nem jött rá, mit is takar a módozat, hogy is készítik az ételt! Ilyenkor következik a pincérekhez intézett kérdés: - Mit jelent ez, mi van benne? Szeretném ezzel a listával megismertetni az étlapokon szereplő elkészítési módokat!

Ambassador-módra: (ha bordaszelet) elősütve, majd sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy kisütve
angolosan: (ha zöldség) főzve, majd forrón, vajjal tálalva; (ha sült) véresen
bakonyi módon: tejfölös-tejszínes, gombás, pirospaprikás mártással



Batthyány: (ha rizs) hagymával pirítva, majd erőlevessel párolva és vajjal dúsítva
bácskai: (ha pörköltös jellegű) sok friss zöldpaprikával és paradicsommal készült
bearni módon: bearni (tárkonyos karakterű, tojássárgájával, ecettel és fűszerekkel készült) mártással
bordói: vörösborral vagy bordói mártással (azaz: vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel, babérlevéllel felerősített spanyolmártással) készült
böllér módra: valamilyen belsőséggel készült
breton módon: (gyakran) babbal és paradicsommal
Budapest-módra: pörköltlével összefogott - libamájas, gombás, füstöltszalonnás, zöldborsós - raguval
burgundi módra: vörösborral, vagy burgundi körettel (húsosszalonna gombával és gyöngyhagymával pirítva)
cecei módra: (általában) zöldpaprikával
Chipolata-módra: gesztenyével, karottával, borsóval és kolbásszal készült raguval
cigány: sültszalonna-kakastaréjjal tálalva
Colbert-módon: (ha bélszínszelet) pirított gombával és barna gombamártással; (ha borjúborda) natúrsütés után gombamártással bevonva, reszelt sajttal valamint zsemlemorzsával megszórva
Corneille-módra: (ha egybensült) narancsszeletekkel borítva, zöldfűszerekkel
creol módon: (ha máj) hagymán pirított paradicsommal; (ha steak) pirított gombával és paradicsommal, valamint rostélyos hagymával
csabai: (rendszerint) füstölt kolbásszal készült
csőben sült (au gratin): sütőben sült
dalmát: (ha paprika) hagymával és vörösborral sütve-párolva
debreceni: (legtöbbször) füstölt kolbásszal készült
dorozsmai: (ha hal) sütve, tejfeles-gombás-lecsós csuszával tálalva
Dubarry-módon: kelvirággal készített
dunai: (ha halászlé) tésztával tálalt
Elisabeth Taylor-módra: (ha főtt füstöltsonka) petrezselymes ananászraguval
elzászi: (rendszerint) savanyú káposztával (+ olykor virslivel) készített
erdélyi: (gyakran) tárkonyos
erdészné módra: (legtöbbször) erdei gombával készített; (ha köret) pirított gomba és húsosszalonna, burgonyával, valamint vajas pecsenyelével
Eszterházy: (ha rostélyos) tejfeles-boros zöldségmártásban párolva
Florentin-módra: (ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve
franciásan: (ha máj) tűzdelve, majd vajba valamint morzsába mártva és roston megsütve
frankfurti: virslivel (és többnyire kelkáposztával) készült
Giuseppe-módra: (ha spagetti) sonkával, gombával, paradicsomosan és pezsgővel valamint keménytojással dúsítva
Godard-módon: (ha bélszínszelet) sült libamájjal és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve
hasé: vagdalék
hentesné módra : szalonnával, ecetes uborkával készült
Holstein-módon: tükörtojással
Julienne-módra: hajszálvékony szálakra szelt zöldséggel
jóasszony módra: minden jóval:))
kalocsai módon: paprikával (és paprikával:)
kantoni: (ha kínai konyhai irányzat) meglepő alapanyag- és ízpárosítások jellemzik; (ha rizs) rákkal, hússal, omlettel, konyakkal készült
kassai módra: sonkával készült
Károlyi: (ha savanyú káposzta) sonkával, szalonnával főzve, darált sertéshússal dúsítva; (ha saláta) főtt krumpli, kovászos uborka, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás, fejessaláta darabolva és tartármártással keverve
kecskeméti: (rendszerint) barackpálinkával vagy sárgabarackkal készült



Kedvessy-módon: (ha bélszínszelet) sült libamájjal és borjúvesével, valamint gombapéppel és kapros-paprikás mártással; (ha natúr vadsült) gombával, krutonnal, tejszínes-fehérboros-konyakos-citromos mártással
kertészné módon: vegyes zöldséggel
konzomé: erőleves
korhely: (rendszerint) savanykás jellegű vagy valamilyen szesszel készült
Kossuth: (ha rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve
kruton: pirított zsemleszelet
lyoni módra: sült hagymával
magyaros: lecsós (esetleg pörköltös)
makói: (rendszerint) hagymás
Marschal-módon: (ha máj) sült húsosszalonna-kakastaréjjal
Medici-módra: (ha bélszínszelet) choron mártással (azaz: paradicsompürével dúsított bearni mártással), szarvasgombával díszítve
mexikói: (rendszerint) chilis vagy kukoricás



mészáros módra: (ha borjúborda) borjúmirigyből, velőből és pirított gombából készített raguval
milánói módon: (gyakran) milánói makarónival körítve; (ha borjúborda) reszelt sajttal kevert zsemlemorzsával panírozva és milánói makarónival körítve; (ha rizs) gombás-sonkás-paradicsomos raguval és reszelt sajttal
Murat-módon: (ha borjúszelet) natúrsütés után fehérboros, vajas, tárkonyos pecsenyelével meghintve és egy szelet sonkával beborítva
normandiai: (rendszerint) almával, almaborral, vagy almapálinkával készült
Orly módon: sörtésztába mártva és kisütve
parasztosan: (rendszerint) szalonnával (+ olykor hagymával, burgonyával)
párizsiasan: lisztbe és felvert tojásba bundázva
pekingi: (ha kínai konyhai irányzat) az édes-savanyú ízek jellemzik
pékné módra: hagymával és burgonyával együttsütve; (olykor) sütőben sütve
Pompadour-módra: (ha bélszínszelet) gombapéppel együtt tojásos burgonyapépbe burkolva és megsütve, barna fűszermártással tálalva
részeges: valamilyen szesszel készült
roastbeef: marhasült
rolád: tekercs
Rossini-módra: libamájjal, szarvasgombával és madeira mártással
Royal módon: (ha bélszínszelet) bearni mártással, szarvasgombával díszítve
rumpsteak: hátszínszelet
Stefánia-módon: főtt tojással töltve
strasbourgi: libamájjal vagy libamájpürével (és gyakran gombával) készült
Szapáry: (ha máj) vesével és velővel
szecsuáni: (ha kínai konyhai irányzat) csípős jellegű
szegedi: (ha gulyás, ha rostélyos) vegyes zöldséggel és csipetkével
Szentgyörgyi-módon: (ha sülthús) hagymán pirított gombával, zöld- és paradicsompaprikával
Széchenyi: (ha rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, zöldpaprikával és paradicsommal, valamint főtt sárgarépával, burgonyával és zöldborsóval gazdagítva; (ha fácán) libamájjal, gombával, vajas-fehérboros-konyakos pecsenyelével, valamint gesztenyepürével körítve; (ha vadhús) tejszínes-sonkás-baromfimájas-tojásos töltelékkel és vörösboros mártással
székely: (rendszerint) savanyú káposztával készült
Sztroganoff-módon: (ha bélszíncsíkok) finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítva, fűszerezve és tejszínnel beforralva; (ha vadhús) gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítve
tavasziasan: párolt vegyes zöldséggel
tiszai: (ha halászlé) tészta nélkül készült
tokaji: borral készült
tournedos: bélszínszelet
udvarmester módra: (ha sült) fűszeres vajjal tálalva
vesztfáliai módon: (ha sült) sült sonkával és madeira mártással
Victor Hugo-módra: (ha bélszínszelet) bearni mártással, ajókagyűrűvel díszítve
Villa Franca módon: (ha bélszínszelet) vajban pirított gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással; (ha vadhús) gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve
Wellington-módra: (ha bélszín) gombapéppel leveles tésztában megsütve, s madeira mártással tálalva
Wilson-módra: (ha sonka) előfőzés után szegfűszeggel és karamellel sütve, sherrys-húsleveses mártással tálalva
zóna: kisadag

 

És egy újabb sütőtökös finomság. Egész pontosan édesség. Érdemes kipróbálni, mert nagyon-nagyon finom. Sok ilyen recepttel találkoztam külföldi oldalakon mostanában, de én mentem a magam feje után... Úgy tűnik nem volt gond! Azok, akik megkóstólták ezt a pitét, nem jöttek rá, hogy miből áll a töltelék (kivéve a legkisebb unokahúgomat). És sikerült olyan emberekkel is - történetesen a másik unokahúgom és a barátja, és remélem Anyukám is - megetetnem, akik egyébként alapból nem szeretik a sütőtököt. Az egyik sógorom a tölteléknél karamellára tippelt. És valóban egy picit hasonlít rá. A töltelék olyan finom volt egyébként "nyersen" is, hogy kitaláltam, fogok belőle (nyers tojás nélkül) sütőtökös tiramisut is készíteni.


Hozzávalók:
A tésztához:
180 g sima liszt
20 g kakaópor
50 g barna nádcukor (sima porcukor is jó, nekem ez volt most)
150 g hideg vaj/margarin
csipet só
A töltelékhez:
250 g mascarpone
400 g sült sütőtök hús (ez kb. egy közepes méretű sütőtökből jön össze)
100 g barna nádcukor
csipet só, na meg szeretet
1 púpos teáskanál őrölt fahéj
1 csapott teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál őrölt kardamom
3 kicsi tojás (a normál L-es méretűből szerintem elég 2 is)
A tetejére: 50 g étcsokoládé
A lisztet a kakaóporral átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a kicsi darabokra vágott vajat. Késes aprítóban morzsalékossá dolgozzuk (vagy kézzel gyorsan összemorzsoljuk), majd frissen tartó fóliába rakjuk és azon keresztül kézzel egy kicsit összeegyengetjük a tésztát, laposra döngöljük és hűtőbe tesszük legalább 30-40 percre. Lehetséges, hogy a tésztához szükség lesz 1 evőkanálnyi jéghideg vízre is, hogy könnyebben összeálljon. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztát a fólia között hagyva vékonyra nyújtom, és egy enyhén kivajazott 27 cm-es piteformába teszem a nyújtófa segítségével, majd szépen elegyengetem az alján és szélén is. Villával megszurkálom, majd elősütöm kb. 10 percig. Amíg sül a tészta elkészítem a tölteléket: az előzőleg sütőben megsütött sütőtökhúst botturmix segítségével pépesítem, közben hozzáadom a fűszereket is. A mascarponéhoz habverővel hozzádolgozom a tojásokat és a cukrot, majd beledolgozom a sütőtökpürét is. Ráöntöm a tésztára, majd visszateszem a sütőbe és kb. 30 percet sütöm. Ha elkészült lehűtöm kissé és hűtőbe teszem pár órára. Tálalás előtt nem sokkal, a tetejére olvasztott csokiból - melyet zacskóba tettem és a zacskónak kivágtam a végét -csíkokat húztam, majd hűtőben hagytam megdermedni.
Valahol olvastam (talán Martha Stewart-nál?), hogy a töltelék alá is öntenek vékony réteg olvasztott étcsokoládét, majd hagyják megdermedni és így öntik rá a tölteléket, majd sütik meg. Amikor teljesen lehűl minden (úgy értem a hűtőben) a csoki középen nagyon finoman roppanós lesz majd . Ez is nagyon jól hangzik....
Megjegyzés: A fenti képeken látszik, hogy nekem kicsit vastagabb a tészta, mint kellene. Ez csak azért van, mert én dupla adag tésztát készítettem, és nem pont a felét sikerült belevarázsolni a formába. A fent leírt hozzávalókból megfelelő vastagságú lesz a tészta egyébként. 

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 
Idő
 
Naptár
2024. December
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2020.02.28. 10:14
2018.01.24. 19:04
2018.01.22. 15:36
2017.10.06. 18:33
2017.09.17. 17:44
2017.07.03. 12:58
2017.05.04. 21:20
2017.05.04. 16:01
2017.03.20. 20:09
2017.02.23. 20:19
2017.02.08. 15:27
2017.02.06. 16:47
2017.02.04. 16:01
2017.02.03. 13:14
2017.01.31. 17:04
2017.01.31. 17:03
2017.01.14. 13:21
2016.12.12. 14:20
2016.12.10. 14:42
2016.12.10. 14:26
Friss hozzászólások
 
Látogatottság
Indulás: 2013-09-29
 
Kukoricalángos fűszervajjal.
 
Csokis csíkos rolád.
 
Mustáros sertésszelet rizi-bizivel.
 
Hidegtálak
 
Tejcsokis krémsajtos szuflétorta.
 
Újházy-csirkeleves.
 
Citromtorta Capri szigetéről.
 
Madártej Limoncellóval
 
Főételek kacsából
 
Fehér csokoládés méteres kalács
 
Zöldséges borjúrolád
 
Öt fűszeres kínai harcsa
 
Lábléc
Süssünk együtt
 

Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban