Dán vajas keksz.
2014.05.27. 15:57, KallaZsuzsanna56
	
	
	Omlós tészták.
	
	Hozzávalók
	
	300 g finomliszt
	200 g szobahőmérsékletű vaj (nem margarin!)
	100 g porcukor
	1 nagyobb tojás
	1 evőkanál vaníliakivonat
	késhegynyi só
	
	A száraz hozzávalókat elkeverjük és a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáöntjük a vaníliát, a felvert tojást, és most már fakanál segítségével alaposan kikeverjük.
	A masszát habzsákba töltjük és sütőpapírral fedett sütőlemezre karikákat formázunk belőle.
	200 fokos sütőben 8-10 percig sütjük, amíg színesedni nem kezd a keksz.
	
	Pizza Calzone.
	Hozzávalók 6 darabhoz
	
	A tésztához
	800 g liszt
	30 g élesztő
	50 ml olívalaj
	1 evőkanál só
	1 kávéskanál cukor
	meleg víz
	
	A töltelékhez
	1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
	150 g érlelt sonka
	250 g mozzarella
	100 g trappista sajt
	olivabogyó
	oregánó, bazsalikom
	
	
	Az élesztőt a cukorral 100 ml langyos vízben felfuttatjuk.
	Tálba mérjük a lisztet, az olívaolajat, a sót majd hozzáöntjük a megkelt élesztőt.
	Langyos vízzel rugalmas tésztát dagasztunk és duplájára kelesztjük.
	Ha megkelt a tésztánk, lisztezett gyúródeszkára borítjuk és hat részre osztjuk. Egyenként kör alakúra nyújtjuk, majd a tészta egyik felére halmozzuk a tölteléket.
	Ráhajtjuk az üresen maradt részt, és a széleket jól lenyomkodjuk.
	Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és forró sütőben megsütjük a pizzát.