Pisztáciás cantuccini.
2014.04.29. 19:16, KallaZsuzsanna56
	Kétszersült
	
	Hozzávalók:
	1.
	225 gr liszt
	1tk. sütőpor
	175 gr cukor
	2 tojás
	100 g pisztácia Brontei,ha lehet,5 dkg  mandula,vagy mogyoró,
	5 dkg  fehércsoki, durvára aprítva,fehérrum 10 ml
	Egy másik hozzávaló:
	2.
	Hozzávalók:
	
	30 dkg liszt
	
	20-25 dkg kristálycukor
	
	2 db tojás
	
	15 dkg mandula,
	
	1 teáskanál sütőpor
	
	1 teáskanál vanília-aroma
	
	Elkészítés:
	A mogyoró legyen héjas, pirított. Egy száraz serpenyőben pirítsuk pár percig, így sokkal intenzívebb íze lesz. Ugyanez érvényes a mandulára is, ha azt használunk: héjas és pirított.
	A pisztácia sótlan.
	
	Elkészítés:
	1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a gáztepsit kibéleljük sütőpapírral.
	2. Egy tálban elvegyítjük a lisztet a sütőporral, cukorral majd hozzáadjuk a 2 tojást és alaposan összedolgozzuk. Mikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a mogyit, pisztáciát és csokit. Masszív, kissé ragacsos anyagot kapunk, amit két részre osztunk.
	3. A két részt hosszúkás, ovális alakúra formázzuk,mint a szalámit.
	4. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, majd rácsra tesszük, hogy kissé kihűljön. A sütő hőfokát levesszük 140 fokra.
	5. Egy éles késsel átlósan felszeljük a tésztát és a szeleteket visszatesszük a tepsire,és a sütőbe további 10 percre, attól függően, mennyire szeretnénk ropogósra.A másik elkészítési mód: 
	1. A tojásokat a cukorral elkezdjük kihabosítani, addig verjük, míg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá a vanília-aromát és a mandulát,pisztáciát, vagy a választott olajos magvakat és fakanállal alaposan keverjük össze.
	2. A lisztben elvegyítjük a sütőport, és ezt is hozzákeverjük. Kb. 10 cm széles, 2-3 cm magas és hosszú hasábokat formálunk belőle, majd ezeket a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
	3. 170 fokra előmelegítjük a sütőt, és a tésztát kb. 20-25 percig sütjük. Ezután hagyjuk hűlni 5-10 percet, majd egy recés élű késsel ferdén kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk, majd visszatesszük őket a sütőpapírra.
	4. 10 percig sütjük, majd megfordítjuk a szeleteket, és újabb 10 percig sütjük, hogy egyenletes legyen. Mikor kész, hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk.
	
	A cantuccini egy jellegzetes toszkán keksz féle. Használják cantucci vagy a kicsinyítőképzős alakja, a cantuccini vagy az eredetére utaló pratoi sütemény neveket is. A száraz tésztába mandulát tesznek, ezzel biztosítják a jellegzetes ízt és látványt is. Száradás után szeletelik, és borhoz fogyasztják. Gyakori, hogy belemártják a borba, vagy akár a tejbe is, ezzel puhítva fel a tésztát.Limoncellóba is szokták mártogatni egyes tartományokban.