Zsuzsa konyhája!
Zsuzsa konyhája!
Fejléc

 

  Kedves Látogató!   

 

Szeretettel köszöntelek az oldalamon.
 

A főzés számomra egy életforma,a sütés pedig hobby.Mindenkinek írom ezeket a sorokat,aki szereti a hasát,mert itt a legfinomabb ételeket osztom meg.Jó nézelődést kívánok minden kedves idelátogatónak.Most újra nyitom ennek az oldalnak az életfunkcióját,de várlak benneteket a blogspotra is Zsuzsa ízutazásai címmel.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Zsuzsa finomságai.
 
Borjúpaprikás házias galuskával.
 
Burgundi rokfortos körte.
 
Joghurtkrémes pite fügével.
 
Karamellás fügés pitécske.
 
Gesztenyepüré.
 
Likőrkrémes fügés pite.
 
Churros tál.
 
Különleges matcha mázas fánkok
 
Desszertek
 
Diós-mogyorós krémes
 
Csirke lollipop
 
Szuprém csirkemell burgonyapürével
 
Blog

Macaron

2014.01.23. 20:24, KallaZsuzsanna56
Recept

Hozzávalók:
(Tartelette receptje alapján)
8 dkg tojásfehérje ( 4napig öregített),
2,5 dkg kristálycukor,
10 dkg finomra darált mandula,
10 dkg porcukor,
10 dkg kristálycukor,
3,5 dkg víz

a krémhez:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (55%-os),
0,5 dl tejszín,
1 evőkanál juharszirup,
2 evőkanál amaretto likőr.

Elkészítés: a tojásfehérjéket a felhasználás előtt 4 nappal egy zárható műanyag edénybe a hűtőbe teszem. Ez tulajdonképpen az öregítés. Amikor fel akarom használni, akkor kiveszem a hűtőből, és hagyom, hogy szoba-hőmérsékletű legyen.
A finomra darált mandulát, 10 dkg porcukorral összekeverem, hozzáteszem a tojásfehérje felét, 4 dkg-ot, de nem keverem össze. Közben felteszem egy kis lábosba a kristálycukrot és a vizet, majd elkezdem melegíteni. Itt kell, majd a hőmérő. Amikor a cukorszirup 110 fokos, akkor elkezdem felverni a maradék tojásfehérjét, majd hozzáteszem a 2,5 dkg cukrot és közepes kemény habot verek belőle.
Amikor a szirup 118 fokos, akkor cseppenként hozzákeverem a tojásfehérjéhez és addig keverem, amíg legalább 40 fokosra hűl az egész.
A mandulás cukorral összekeverjük a tojásfehérjével és ebbe keverjük a cukrorszirupus felvert fehérjét. Körkörös mozdulatokkal keverjük addig, amíg a keverő lapátról folyamatosan nem jön le a massza, mint amikor a vulkán lávája folyik:-))
A tepsibe sütőpapírt fektetünk és 50 Ft-os nagyságú halmokat nyomunk a habzsákba tett masszából. A tepsit jól odaütögetjük a konyhapulthoz, hogy a kis halmokból kimenjen a levegő buborék. Kb. 30-40 percig hagyjuk a levegőn, hogy a mandula massza halmocskák teteje kicsit "száradjon"
Közben elkészítjük a ganache krémet. A tejszín megmelegítjük, beletördeljük a csokoládét és addig keverjük, amíg el nem olvad a csokoládé. Ekkor keverjük hozzá az amaretto likőrt és a juharszirupot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A sütőt előmelegítjük 150 fokra, nem légkeverésesre, ebben sütjük a kis korongokat 15-16 percig.
Az ötödik percben kezdenek kialakulni a talpacskák. Kívül ropogósnak, belül krémesnek kell lenni.
A sütőből kivesszük és hagyjuk kihűlni, csak akkor emeljük fel a papírról, így biztos nem sérül meg az alja.
A fele halmocskákra kis adag csokoládé krémet nyomunk és egy másik korongocskával betakarjuk.
Másnap a legfinomabb, amikor a krémtől kicsit megpuhul az alja, a teteje pedig még ropog.

Hozzávalók:
12,5 dkg mandula,
25 dkg porcukor,
12,5 dkg tojásfehérje
0,75 dl kristálycukor = 7,5 - 8dkg kristálycukor.
pár csepp ételfesték
az étcsokoládés ganache krémhez:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (55 %-os),
0,5 dl rum
0,5 dl tejszín.

Előkészítés: a tojásfehérjéket 1 napig "öregíteni" kell szobahőmérsékleten, vagy 5 napig hűtőben. Én ez utóbbit választottam, biztos, ami biztos. A szeletelt mandulát a kávédarálóban nagyon finomra daráltam a porcukorral együtt, majd átszitáltam. Ez azért kell, hogy szép egyenletes legyen a macaron teteje.
Latsia receptje szerint öregítés nélkül is működik a dolog.

Elkészítés: a tojásfehérjét robotgéppel félig felvertem, majd hozzátettem a kristálycukrot és olyan keményre vertem, hogy amikor kiemeltem a keverőt, akkor kis csúcsot hagyott a tojásfehérje a lapáton. Itt kevertem hozzá az ételfestéket. Ekkor az átszitált cukros mandulát fakanállal hozzákevertem, de csak addig, amíg egynemű nem lett. Itt is vigyázni kell, hogy teljesen ne törjük össze a habot, de azért a levegő buborékok nagy része kimenjen belőle.
A masszát habzsákba tettem, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kb. 50 forintos nagyságú tésztát nyomok a papírra. Piszkénél olvastam egy jó ötletet, hogy egy sütőpapírt "preparált", vagyis 50 Ft-os nagyságú köröket rajzolt egy papírra és arra tett egy másik papírt, amire nyomta a köröket, vagyis amolyan "sorvezetőt" készített. Én ezt a lépést kihagytam, mint utólag kiderült kár volt megspórolni ezt, mert nekem nem nagyon lettek egyformák a gömbök. Egy picit kisebbet kell kinyomni, mint amekkorát akarunk, mert a massza még magától is terül pár mm-t. Nekem két tepsire fért el.
A tepsit jó erősen a pulthoz csaptam, hogy a levegőbuborékok kimenjenek belőle és szép sima legyen a teteje.
A macaronoknak szobahőmérsékleten kb. 45 percet kell pihenni, hogy egy kicsit száradjon a teteje.
Ekkor készítettem el az étcsokoládés ganache krémet. A tejszínt egy percig forraltam, majd hozzátördeltem a csokoládét és hagytam teljesen felolvadni, majd belekevertem a rumot is. A krémet hűtőbe tettem felhasználásig.
A macaron neuralgikus pontja még a sütés is. Ehhez nagyon kell ismerni a sütőnket. Előmelegítettem a sütőt 160 fokra és a 45 perc letelte után betettem sülni a macaronokat, nem légkeveréssel.Ezen a hőfokon sült kb. 8 percig, majd kicsit kinyitottam a sütő ajtaját és visszavettem a hőfokot 130 fokra és így sütöttem még 5 percig. Nem szabad barnulnia, szép "fehérnek" kell lennie. A sütőpapíron hagytam kihűlni és akkor szedtem le róla, szépen le is jött.
Az étcsokoládés ganache krémet kivettem a hűtőből és habzsákba téve megtöltöttem a macaronokat vele.

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 
Idő
 
Naptár
2024. December
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2020.02.28. 10:14
2018.01.24. 19:04
2018.01.22. 15:36
2017.10.06. 18:33
2017.09.17. 17:44
2017.07.03. 12:58
2017.05.04. 21:20
2017.05.04. 16:01
2017.03.20. 20:09
2017.02.23. 20:19
2017.02.08. 15:27
2017.02.06. 16:47
2017.02.04. 16:01
2017.02.03. 13:14
2017.01.31. 17:04
2017.01.31. 17:03
2017.01.14. 13:21
2016.12.12. 14:20
2016.12.10. 14:42
2016.12.10. 14:26
Friss hozzászólások
 
Látogatottság
Indulás: 2013-09-29
 
Kukoricalángos fűszervajjal.
 
Csokis csíkos rolád.
 
Mustáros sertésszelet rizi-bizivel.
 
Hidegtálak
 
Tejcsokis krémsajtos szuflétorta.
 
Újházy-csirkeleves.
 
Citromtorta Capri szigetéről.
 
Madártej Limoncellóval
 
Főételek kacsából
 
Fehér csokoládés méteres kalács
 
Zöldséges borjúrolád
 
Öt fűszeres kínai harcsa
 
Lábléc
Süssünk együtt
 

Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban