KéT duci hölgy.
2013.12.10. 11:45, KallaZsuzsanna56
Ők a kedvenceim
A BBC 24 részes díjnyertes sorozata azoknak szól, akik szeretnek főzni, de unják már a magazinok sótlan reformreceptjeit és a szupermarketek félkész termékeinek szűkös kínálatát. A cím - Két duci hölgy - talán nem utal egyértelműen a film fő mondanivalójára, vagyis a főzésre, de nem ok nélkül. A sorozat házigazdái, Jennifer Paterson és Clarissa Dickson Wright két "súlyos" egyéniség, ám mindkettőjük igen jókedvű teremtés, akik foglalkozásukra nézve ugyan nem is szakácsok, de termetüket büszkén vállalva reklámozzák hazájuk, Anglia hagyományos konyháját. Nem egy mindennapos "konyha-stúdió" fajta főzőcskézésről van ám szó, hiszen Jennifer és Clarissa Triumph Thunderbird típusú oldalkocsis motorjukon szelik át Angliát, így az egyes epizódok alkalmával módunk nyílik megismerkedni egy-egy tipikus helyszínnel, amelyek a műsor jellege folytán természetesen nem a legismertebb turistalátványosságok.
Jennifer Patterson és Clarissa Dickson Wright, vagyis a két duci hölgy a gasztronómiai televíziózás két feledhetetlen matrónája. Korukat meghazudtoló vagánysággal barangolják be Anglia tájait oldalkocsis motorjukon, és sütnek-főznek rendületlenül. A legváratlanabb helyeken tűnnek fel. Eldugott halászfalvakban, leánynevelő intézetben, papok kollégiumában, vagy éppen egy híres étteremben veszik birtokba a konyhát, s főzés közben alaposan elmondják véleményüket a világról.
Hús-vér háziasszony módjára az alapanyagok beszerzésével kezdik a főzést. Kagylót gyűjtenek a zuhogó esőben a tengerparton, friss epret szednek a kertben, de attól sem riadnak vissza, hogy puskával a kézben fajdra .A két duci hölgy a gasztronómiai televíziózás két feledhetetlen matrónája. Korukat meghazudtoló vagánysággal barangolják be Anglia tájait oldalkocsis motorjukon, és sütnek-fõznek rendületlenül. vadásszanak, vagy némi friss rák reményében tengerre szálljanak.
A mindig változó konyháktól sem rémülnek meg. A pályaudvar nagyságú intézeti konyhában ugyanolyan lelkesedéssel fognak az alkotáshoz, mint a kétes tisztaságú vidékiben, vagy a porceláncsodákkal felszerelt apátságiban.
A két hölgy kicsattanó jókedve és örökös tettvágya magával ragadja a nézőt. Megbabonázva ülünk a képernyő előtt, és még azt is megbocsátjuk, hogy az ételek egy részét a mai magyar viszonyok között meglehetősen nehézkes elkészíteni. Mert fácánhoz még csak-csak hozzájutunk, de a fajd már nehezen beszerezhető, a számtalan méretű és ízű tengeri halról vagy az állandó ízesítőként használt ajókáról nem is beszélve.
Persze azért aggodalomra semmi ok! Se szeri, se száma az egyszerűbb recepteknek, sőt, a sorozat 9. részében az is kiderül, hogyan készíti Clarissa a magyar cigányprímásról elnevezett legendás süteményt, a Rigójancsit.