Olaszok finom sütije.
2013.12.04. 18:34, KallaZsuzsanna56
Gesztenyeliszt a terítéken.
gesztenyelisztben sok az esszenciális aminosav, rosttartalma megegyezik a búzalisztével, viszont vitaminban igen gazdag. Megtalálható benne néhány B-vitamin, valamint némi vas, kálium, foszfor és folsav is.
Gesztenyés sütemény
Hozzávalók:
30 dkg gesztenyeliszt
15 dkg nádcukor
3 egész tojás
2 evőkanál olaj
1 pohár tej
fél pohár rum
1 evőkanál holland kakaópor
10 dkg áztatott, leszárított mazsola
1 csomag sütőpor
Elkészítés: A fél pohár rumba előző este beáztatom a mazsolákat. Másnap a tojásokat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom az olajat és a tejet. A liszthez keverem a kakaóport és a sütőport, majd óvatosan beleforgatom a tojásos masszába. Hozzáadom a lecsöpögtetett mazsolát. A masszát kikent tortaformába teszem és 175 fokon 45 percig sütöm. Amikor kihűlt porcukorral meghintem.
Anna pirulái
Hozzávalók:
8 dkg gesztenyeliszt
18 dkg finomliszt
8 dkg porcukor
18 dkg vaj
csipet só
Elkészítés: A szárazanyagokat elkeverem, majd az apróra darabolt szobahőmérsékletű vajjal elmorzsolva jó állagú tésztává gyúrom. Hengert formázok belőle, karikákra vágom, a tenyeremmel kicsit elnyomkodom, majd 175 fokon világosbarnára sütöm. Porcukorral szórom. A receptet fotóval megtaláljátok Sütisütés gyerekekkel cikkünkben!
Receptek gesztenyeliszttel >>>
Gesztenyés finomságok >>>
A gesztenyelisztnek - a gesztenyével ellentétben - sokkal erősebbek az aromái. A gesztenyemasszánál megszokott lágy ízekkel szemben a gesztenyeliszt karakteresebb ízelemekkel rendelkezik. A gesztenyeliszttel nagyon jó kekszeket, kevert süteményeket, palacsintákat készíthetünk. A gesztenyeliszt ízéhez remekül passzolnak a dióban, a mandulában, a mézben, a csokoládéban, a mogyoróban és a fenyőmagban rejlő aromák .Gesztenyeliszttel süthetünk kelt tésztákat, használhatjuk omlós tésztákhoz, de akár a gnocchi tésztájához is adhatjuk. Az olaszok a gesztenyelisztet nem csak sütéshez, hanem különféle kásákhoz is használják. Ilyen például a manafegoli vagy magnifregoli, ami nem más, mint vízzel felfőzött, majd összesütött gesztenyeliszt, amit tejjel vagy tejszínnel nyakon öntve fogyasztanak
Tipikus gesztenyelisztből készített desszert az igen népszerű korzikai Gateau à la Châtaigne, amely egy élesztős, pörkölt mogyoróval gazdagított torta.
Olaszországban a legismertebb gesztenyelisztes sütemény a castagnaccio, amelyben a gesztenyeliszt mellett helyt kap a fenyőmag, a rozmaring, a mazsola és az olívaolaj. A süteménybe nem szoktak se tojást, se lisztet, sőt még cukrot se tenni. Az édes és a sós sütemények között lavírozó castagnaccioról azt feltételezik, hogy a gesztenyelisztből gyúrt, kisütött masszát már az ókorban is készítették, és a legionáriusoknak adták útravalóul.