Goji bogyó2013.11.18. 17:15, KallaZsuzsanna56
Goji bogyó titka.
A goji bogyó áldásos hatásai
Elhinnéd, ha azt mondanám Neked, hogy létezik egy apró piros gyümölcs, ami 19 különböző aminosavat, 21 nyomelemet, és ezen kívül még rengeteg vitamint is tartalmaz?
Pedig a hír igaz, és ez nem más, mint a goji bogyó nevű kultúrnövény, mely eredetileg Kínából indult hódító útjára, és 5000 évre nyúlik vissza a története. A Tibetben és Mongóliában is honos bogyót az ázsiaiak nyersen is szívesen eszegetik, hiszen az alapvetően édes ízt csak nagyon enyhe savanykás aroma árnyalja – hasonló a mi mazsolánkhoz, de annál összetettebb.Milyen formában fogyasztják?
Teába áztatva
Levesbe főzve
Kompótként
Szárított gyümölcsként
Tiszta gyümölcslé formájában
Nálunk ez utóbbi kettő a legkönnyebben elérhető.
Vajon miért szeretik ennyire?
Mert rájöttek, a benne lévő rengeteg értékes összetevő utánozhatatlanul egészségessé teszi. Sőt, az utóbbi időben nemcsak a nyugati orvostudomány kezdett érdeklődni és kutatásokat folytatni a bogyóval kapcsolatban, hanem az örök fiatalságot keresők is, hiszen öregedésgátló hatása is rendkívüli.
Te kóstoltad már?
Miért ilyen kincs, mi minden van benne?
19 féle aminosav
21 nyomelem, többek közt vas, kálcium, szelén, magnézium, kálium, cink
C-vitamin – a goji bogyó igazi vitaminbomba, több C-vitamin van benne, mint a narancsban vagy bármelyik gyümölcsben
Értékes antioxidánsok, pl. E-vitamin
B1-, B2-, B6-vitamin,
Béta-karotin
Poliszacharidok
Sok értékes fehérje
Foszfor
Béta-szitoszterol, ami egy különleges gyulladáscsökkentő
Hányféle bajra jelent gyógyírt, és melyek azok?
Remek immunerősítő
Látásjavító
A rákos megbetegedések megelőzésében is segít
Megelőzi a szívbetegségeket
Gyulladáscsökkentő
Védi a májat és a vesét
Gombaölő hatása is van
Menstruációs zavarokon is segít
Jó hatással van a vérnyomásra, és a vércukorszintre
Felnőttkori cukorbetegség kezelésére
Ízületi problémákra
Kiváló tápláléka az agynak
Vágykeltő
Terméketlenség ellen is kiváló
Védi a bőrt a nap káros sugaraitól – csökkenti a bőrrák kockázatát
Lelassítja az öregedést
Lassítja az őszülést
Hajhullásra is kiváló megoldás lehet
Diéták remek kiegészítője, segít a testsúly megtartásában
Jó hatással van az idegrendszerre
Növeli az energiaszintet
Hogyan gazdagítsd vele az étrendedet?
Smoothie-ba keverve: bármelyik italt feldobja, és energiával tölt fel Téged is egész napra
A reggeli müzlidbe is keverheted, remek hozzávaló
Dió-mogyoró-mandulafélékhez keverve szuperegészséges rágcsálnivaló mixet csinálhatsz – próbáld ki! Nemcsak az ízével, de színével is feldobja az egyveleget.
Akár forró, akár hideg vízbe is áztathatod – így teát, vagy sima goji italt szürcsölhetsz, ahogy jobban ízlik
Csinálj egészséges muffint reggelire vagy uzsonnára: maroknyi goji bogyót hozzáadva különleges finomsággal lepheted meg a családot.
A sok-magvú, skarlátvörös színű bogyó, a Goji-gyümölcs legendája ötezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. Kevés olyan növényt ismer ugyanis a keleti vagy nyugati világ, amely mind C-vitaminban, mind vasban gazdagabb lenne a tipikus forrásoknál.
A Goji bogyó gazdag C-vitamin forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súly-arányosan, mint a narancs, és többet, mint bármilyen más gyümölcs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű. Tartalmaz továbbá B1, B2, B6 és E vitamint, melyek köztudottan anti-oxidánsok.
A szelénium és a germánium bőséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rák-betegek gyógyításában is alkalmazták: a kemoterápiában részesülő rák-betegek esetén máj-védő hatással bír. A távol-keleti medicinában a chi-hiányt korrigálja e két elem, ami azt jelenti, hogy az alacsony energiájú emberek, akik álmatlanságban, szívritmuszavarban, és szorongásban szenvednek, jobban érzik magukat, ha Goji bogyót fogyasztanak.
A gyümölcs 18 aminósavat (többet, mint a lépesméz) és 21 féle nyomelemet tartalmaz, valamint linolén savat, és több béta-karotint, mint a sárgarépa.
In vitro tanulmányok azt mutatják, hogy a Goji bogyóban található ásványi anyagoknak köszönhetően több féle rák-sejtet is elpusztíthat. Feltételezhetően olyan mechanizmussal, hogy meggátolja a rák-sejtek osztódását, amely által csökken azok reproduktív kapacitása. Egy Japánban végzett átfogó tanulmány szerint, a kontroll csoporthoz képest a rákbetegek 58%-ában csökkent a tumor növekedés a Goji bogyót hatására. Egy Mongóliában végzett tanulmány azt mutatta, hogy a Goji bogyót fogyasztó betegeknek jelentősen megnőtt a lymfocita aktivitása, és vérük „megfiatalodott“.
Gyógyhatásai
A közönséges vagy kínai ördögcérna, avagy lícium-cserje bogyói gazdagok antioxidánsokban, és megszámlálhatatlan módon ösztönzik a szervezet vitalizálódását: a megfelelően elkészített Goji-ital támogatja a regenerációt, immunerősítő hatással bír, javítja az emlékezőképességet. fokozza a férfierőt, segít fenntartani az egészséges keringési rendszert, látást, a normális vércukor-, illetve az egészséges koleszterin szintet. Enyhíti a fejfájást és a szédülést.
Csillapítja a stresszt és az idegességet, javítja az alvás minőségét. Elősegíti az egészséges máj- és veseműködést, az emésztést, támogatja a fogyókúrás folyamatot. Csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Enyhíti a változó kori tüneteket. Erősíti a csontokat és az izmokat. Segít aktiválni a gyulladáscsökkentő enzimeket, segít megelőzni a korai öregedést. Mindemellett sosem szabad elfelejteni, hogy az egészséges életmód sokkal összetettebb annál, mintsem, hogy néhány szem bogyóval megváltsuk...
Az egészséges életmód küldetés, amely sok összetevőből áll, és amelyet egy egész életen át művelhetünk. Türekedjünk arra, hogy minél több jó minőségű, valóban egészséges ételt fogyasszunk, sok folyadékot (vizet, gyógyteát) igyunk, napi 8 órát aludjunk, sportoljunk, éljünk stresszmentesen, méregtelenítsünk, és az elménket is pallérozzuk!
|