Almás-fahéjas madeleine.Így készül az olasz citromtorta
2017.02.06. 16:47, KallaZsuzsanna56
hozzávalói
A tésztához
-
25 dkg liszt
-
25 dkg cukor
-
25 dkg vaj
-
3 nagyobb tojás
-
2 citrom reszelt héja és kifacsart leve
-
fél zacskó sütőpor
-
1 dl tejföl
-
1 dl kefir vagy joghurt
-
fél mk. só
-
1 mk. vaníliaaroma
A mázhoz
-
10 dkg mascarpone
-
10 dkg porcukor
-
1 citrom kifacsart leve
Melegítsd elő a sütő 170 fokra. Tortaformát bélelj ki sütőpapírral, vagy vajazd körbe és szórd meg liszttel.
A mennyei citromtortához a cukrot a vajjal keverd habosra, majd egyesével add hozzá a tojássárgákat, ezt követően a vaníliaaromát, a citromlevet, majd a kefirt vagy joghurtot, végül a tejfölt. Keverd krémes állagúra. A tojásfehérjéből készíts kemény habot.
Mérőedénybe mérd ki a lisztet, keverd el benne a sót, a sütőport és a reszelt citromhéjat. Add hozzá a vajas krémet, végül a tojáshabot – óvatosan, nehogy összetörjön – szintén keverd a torta tésztájába.
Öntsd a sütemény sűrű krémes tésztáját a tepsibe vagy tortaformába, told a sütőbe és süsd 45-50 percig, amíg szépen megpirul a teteje és a közepe is megsül.
A sütőt zárd el, de hagyd a süteményt a sütőben, amelynek ajtaját résnyire hagyd nyitva.
Közben készítsd el a mázat, amelyhez a mascarponét keverd habosra a porcukorral, majd add hozzá a citromlevet is. Ízlésesen, szépen elrendezve kend a mázat a még langyos citromtortára. Miután teljesen kihűlt, szeletelve vanília és/vagy citromfagylalttal kínálhatod.
Almás-fahéjas madeleine
Hozzávalók:
-
fél bögre olvasztott vaj
-
2/3 bögre barna cukor
-
2 tojás
-
1 bögre liszt
-
fél kk sütőpor
-
fél bögre finomra reszelt alma
-
1 púpos kk őrölt fahéj
-
1 zacskó vaníliás cukor
-
1 ek darált dió
Mikrosütőben olvaszd fel a vajat, és tedd félre hűlni. Néhány perc múlva egy robotgép segítségével keverd krémessé az egész tojásokat a cukorral. Csurgasd bele a kihűlt, megolvadt vajat. Fakanállal folytasd az anyagok összeforgatását; szitáld bele a sütőporral elkevert lisztet, és add hozzá a pépesre reszelt almát. Szórd bele a vaníliás cukrot, a fahéjat és a darált diót.
Néhány órán át pihentesd a masszát a hűtőszekrényben.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Ha fém madeleine-formát használsz, akkor a tortaformához hasonló módon készítsd elő: kend ki vajjal, szórd meg liszttel. Ha szilikonformád van, akkor nem kell kikenni, csak szilárd sütőlemezre tenni.
Kanalazd a masszát a formába (kb. ¾ evőkanálnyi adag szükséges egy forma megtöltéséhez), majd előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süsd 15 percig. A formában hagyd kihűlni. A tetejét szórd meg fahéjas porcukorral.