Paplanos süti.
2015.10.16. 13:27, KallaZsuzsanna56
Hozzávalók:
40 dkg liszt
20 dkg cukor
150 ml langyos víz
120 ml olaj
3 evőkanál kakaópor
1 csomag sütőpor
3 db tojás
a túrókrémhez:
1 csomag vaníliás puding
400 ml tej
3 evőkanál cukor (a pudinghoz)
50 dkg túró
1 db tojás sárgája
3 evőkanál cukor (a túróhoz)
1 vanília kikapart belseje vagy 1 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
Elkészítés:
Először elkészítjük a pudingot. Ehhez a 4 dl tejből egy kevésben csomómentesre keverjük a pudingport, a többit felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát. Ha már meleg a tej, elkeverjük benne a feloldott port, és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Ha kész, hideg vízfürdőbe tesszük és kihűtjük.
A tésztához a lisztet, a sütőport és a kakaóport összekeverjük, a tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd szépen összedolgozzuk a lisztes-kakaós keverékkel.
A simára dolgozott tésztát (nem kell megijedni, ha elsőre lágynak tűnik) egy kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük.
A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
A túrót villával összetörjük, a cukorral, a vaníliaaromával és a citromhéjjal összekeverjük. Végül belekeverjük a hideg pudingot. A túrós krémet habzsákba (vagy hiányában egy tiszta zacskóba) töltjük, és berácsozzuk vele a kakaós tésztát.
Az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 40 percig vagy tűpróbáig sütjük.
Ahogy sül, még nem alakul ki a puklis paplan kinézete, de ahogy kivesszük a sütőből és hűlni kezd, úgy esik össze a túrós csíkozás és emelkedik ezáltal ki a kakaós tészta.