Zsuzsa konyhája!
Zsuzsa konyhája!
Fejléc

 

  Kedves Látogató!   

 

Szeretettel köszöntelek az oldalamon.
 

A főzés számomra egy életforma,a sütés pedig hobby.Mindenkinek írom ezeket a sorokat,aki szereti a hasát,mert itt a legfinomabb ételeket osztom meg.Jó nézelődést kívánok minden kedves idelátogatónak.Most újra nyitom ennek az oldalnak az életfunkcióját,de várlak benneteket a blogspotra is Zsuzsa ízutazásai címmel.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Zsuzsa finomságai.
 
Borjúpaprikás házias galuskával.
 
Burgundi rokfortos körte.
 
Joghurtkrémes pite fügével.
 
Karamellás fügés pitécske.
 
Gesztenyepüré.
 
Likőrkrémes fügés pite.
 
Churros tál.
 
Különleges matcha mázas fánkok
 
Desszertek
 
Diós-mogyorós krémes
 
Csirke lollipop
 
Szuprém csirkemell burgonyapürével
 
Blog

Drezdai kalács, avagy stollni.Diós-mákos. Ikerkalács

2015.12.17. 21:58, KallaZsuzsanna56

Minden népnek, vidéknek megvan a maga specialitása − a szászok biztosan a jellegzetesen kissé púpos veknire formázott, sok-sok földi jóval készített, sokáig eltartható kalácsukra a legbüszkébbek. Érdemes mindjárt dupla mennyiségből készíteni, mert rangos ajándék is lehet, amúgy pedig kitűnően tűri a mélyhűtést.



Eredeti neve: Dresdner Stollen
Hozzávalók 20 szelethez:
A tésztához:
200 g puha mazsola
5 ek. rum
1+1,5 dl langyos tej
50 g élesztő
1 kk.+100 g porcukor
500 g finomliszt
1 tojás
1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
1 csipet só
1/2-1/2 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
1/4 kk. őrölt szerecsendió
1-1 biocitrom és narancs reszelt héja
200 g vaj/margarin
75 g cukrozott citromhéj
75 g cukrozott narancshéj
50 g hámozott mandula
Továbbá:
75 g vaj/margarin
75 g porcukor.




1. A mazsolát leöblítjük, beáztatjuk a rumba. 1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és 1 kk. porcukrot, a tálba szitált liszt közepébe öntjük, széléről hozzákeverünk egy kevés lisztet, letakarjuk, és 10-15 percig kelesztjük, azaz kovászt készítünk.

2. 1,5 dl tejben elkeverjük a tojást, 100 g porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a fűszereket, az alaposan megmosott citrom- és narancs reszelt héját, majd a felolvasztott vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk. Fényesre-hólyagosra dagasztjuk, konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük.

3. A cukrozott citrom- és narancshéjat finomra, a mandulát apróra-darabosra vágjuk (A). Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát, beledolgozzuk a lecsepegtetett, papírkendővel szárazra törölgetett-lapogatott mazsolát, a mandulát, a cukrozott narancs- és citromhéjat (B), majd 25 cm-es veknit formálunk belőle. Közepét nyújtófával elvékonyítjuk (C), az egyik gömbölyded szélét visszahajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük (D). Mindkét hosszanti oldalát tenyéréllel benyomkodva gerincet-púpot formálunk a tetején (E) – ezáltal nyeri el jellegzetes formáját. A sütőt előmelegítjük 250 °C-ra.

4. A kalácsot sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük, konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 10-15 percig kelesztjük. Betesszük a sütőbe, 10 perc múlva visszakapcsolunk 180 °C-ra, és 55-60 percig sütjük.

5. Kivesszük a sütőből a kalácsot, és többször végighaladva a felületén, azonnal-forrón (ecsettel) megkenjük 75 g olvasztott vajjal/margarinnal, és vastagon megszórjuk 75 g porcukorral (F). Hagyjuk egészen kihűlni, fóliába csomagoljuk, és hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk. Tálaláskor szép vékonyan szeleteljük. Nagyon sokáig friss marad!

A hozzávalók sokasága a világért se riasszon el senkit a nagy kalandtól.
Csak egy kis ügyességet kíván, és a csodás végeredmény busásan kárpótol
a hosszas méricskélésért.



Hozzávalók 1 nagy kalácshoz, illetve 12 szelethez:
A tésztához:
25 g élesztő
50 g kristálycukor
2 dl tej
500 g finomliszt
2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
1 csipet só
2 tojás
120 g vaj/margarin
1 tojássárgája a kenéshez
diónyi vaj/margarin a formához
A töltelékhez:
50 g puha mazsola
30 g cukrozott narancshéj
1+1 dl tej
80+80 g kristálycukor
10+10 g (20 g) bourbon vaníliás cukor
1+1 kk. vaj/margarin
80 g darált dió
80 g darált mák
1+1 ek. zsemlemorzsa
1/2 kk. őrölt fahéj
1 ek. rum
1 biocitrom reszelt héja
1/4 kk. őrölt szegfűszeg
1 ek. citromlé
1 ek. sárgabaracklekvár


1. A tésztához az élesztőt 1 kk. cukorral, 1 dl langyos tejjel és 1 evőkanál liszttel elkeverjük, felfuttatjuk. A maradék langyos tejben elkeverjük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat és az olvasztott vajat/margarint. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, majd több részletben a tojásos-vajas tejet, és szép hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

2. Mindkét töltelékhez forró vízzel leöblítjük és szárazra törölgetjük a mazsolát. A diótöltelékhez a cukrozott narancshéjat finomra vágjuk. Felforralunk 1 dl tejet 80 g cukorral, 10 g vaníliás cukorral és 1 kk. vajjal/margarinnal. Összekeverjük a diót 1 ek. zsemlemorzsával és a fahéjjal, a tejbe szórjuk (A), 1 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a cukrozott narancshéjat és a rumot, hagyjuk kihűlni.

3. A máktöltelékhez felforralunk 1 dl tejet 80 g cukorral, 10 g vaníliás cukorral és 1 kk. vajjal/margarinnal. Összekeverjük a mákot 1 ek. zsemlemorzsával, a reszelt citromhéjjal és a szegfűszeggel, a tejbe szórjuk, 1 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a citromlét és a baracklekvárt, hagyjuk kihűlni.

4. Vajjal/margarinnal vastagon kikenünk egy 20x30 cm-es vagy ennél keskenyebb magas peremű tepsit. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és kb. 30x50 cm-es téglalapra nyújtjuk (B), a felezővonalnál bejelöljük. Az egyik felét megkenjük a mákkrémmel (C), a másikat a diókrémmel (D), tetejüket megszórjuk a mazsolával. Kívülről a közepe felé haladva szorosan feltekerjük a tésztát (E), a két tekercs találkozásánál kissé össze is nyomkodjuk (F).

5. A tepsibe fektetjük az „ikreket”, találkozási felületüket megkenjük tojássárgájával, letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük.

6. Megkenjük az „egybekelt” tekercsek tetejét tojássárgájával, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. A sütőből kivéve 30 percig a formában pihentetjük, majd rácsra emelve hagyjuk egészen kihűlni, nem túl vékonyan szeleteljük.

Tippek:


Mint a kalácsok általában, ez is frissen a legfinomabb, érdemes minél hamarabb elfogyasztani. Ha szorosan alufóliába csomagoljuk, 3-4 napig megőrzi ízét-aromját és nem szárad ki. Kitűnően viseli viszont a mélyhűtést, csak az a fontos, hogy egészen frissen tegyük el, majd lassan, szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni!

Még nincs hozzászólás.
 
Idő
 
Naptár
2024. Március
HKSCPSV
26
27
28
29
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2020.02.28. 10:14
2018.01.24. 19:04
2018.01.22. 15:36
2017.10.06. 18:33
2017.09.17. 17:44
2017.07.03. 12:58
2017.05.04. 21:20
2017.05.04. 16:01
2017.03.20. 20:09
2017.02.23. 20:19
2017.02.08. 15:27
2017.02.06. 16:47
2017.02.04. 16:01
2017.02.03. 13:14
2017.01.31. 17:04
2017.01.31. 17:03
2017.01.14. 13:21
2016.12.12. 14:20
2016.12.10. 14:42
2016.12.10. 14:26
Friss hozzászólások
 
Látogatottság
Indulás: 2013-09-29
 
Kukoricalángos fűszervajjal.
 
Csokis csíkos rolád.
 
Mustáros sertésszelet rizi-bizivel.
 
Hidegtálak
 
Tejcsokis krémsajtos szuflétorta.
 
Újházy-csirkeleves.
 
Citromtorta Capri szigetéről.
 
Madártej Limoncellóval
 
Főételek kacsából
 
Fehér csokoládés méteres kalács
 
Zöldséges borjúrolád
 
Öt fűszeres kínai harcsa
 
Lábléc
Süssünk együtt
 

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierj&#232;t!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre