Békebeli vajaskifli.
2014.07.25. 21:54, KallaZsuzsanna56
kelttészták
Hozzávalók:
3,5 dl tej
1 tk. só
csipet aszkorbinsav
1 ek. cukor
60 dkg BL 80 liszt
10 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
A dagasztógép üstjébe tettem a vaj kivételével minden hozzávalót. Hagytam, hogy összedolgozza a tésztát, csak ezután adtam hozzá a puha vajat kis adagokban. Szép hólyagos tésztát dagasztott a gép. Kelesztőtálban duplájára kelesztettem, majd lisztezett felületen 8 egyforma darabba vágtam. Nagyobb kifliket szerettem volna, de lehet 10 vagy akár 12 részre is osztani. Egyenként ovális alakra nyújtottam őket, majd feltekertem. Lisztezett felületen hagytam őket kelni, ebben a nagy melegben elég volt nekik 20 perc. Egy nagyobb lábosban vizet forraltam, majd a megkelt kifliket egyesével előfőztem. Oldalanként fél-fél percig. Óvatosan nyúltam alá egy szűrőlapáttal és sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket. Érdemes azonnal a helyükre tenni, mert nem lehet késöbb mozgatni őket. 200 fokra előmelegített sütőben sültek kb. 15 percig.
Az eredmény remek lett, kissé édeskés, intenzíven vajas íz.
Én elkészítettem aszkorbinsav nélkül,és főzés nélkül.Úgy is nagyon finomak lettek,de érdemes ezt a változatot is kipróbálni.Nálunk nagyon menő a vajas kifli,buci,és zsemle is.