Zsuzsa konyhája!
Zsuzsa konyhája!
Fejléc

 

  Kedves Látogató!   

 

Szeretettel köszöntelek az oldalamon.
 

A főzés számomra egy életforma,a sütés pedig hobby.Mindenkinek írom ezeket a sorokat,aki szereti a hasát,mert itt a legfinomabb ételeket osztom meg.Jó nézelődést kívánok minden kedves idelátogatónak.Most újra nyitom ennek az oldalnak az életfunkcióját,de várlak benneteket a blogspotra is Zsuzsa ízutazásai címmel.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Zsuzsa finomságai.
 
Borjúpaprikás házias galuskával.
 
Burgundi rokfortos körte.
 
Joghurtkrémes pite fügével.
 
Karamellás fügés pitécske.
 
Gesztenyepüré.
 
Likőrkrémes fügés pite.
 
Churros tál.
 
Különleges matcha mázas fánkok
 
Desszertek
 
Diós-mogyorós krémes
 
Csirke lollipop
 
Szuprém csirkemell burgonyapürével
 
Blog

Gesztenyeliszt,különleges finomságokhoz.

2014.02.27. 21:40, KallaZsuzsanna56
Címkék: Lisztek
Gesztenyeliszt.
A gesztenye régóta az ősz szimbólumának számít. A vadgesztenye tüskés formájával járul hozzá az őszhöz, míg a szelídgesztenyét inkább ízével, illatával társítjuk ehhez az évszakhoz. A szelídgesztenye felhasználható egyben, sütve vagy főzve, de akár liszt formájában is dolgozhatunk vele.

 

A nálunk még kevéssé ismert gesztenyeliszt a mai Toszkánát részben felölelő, egykori Lunigiana régió sajátja volt. Ezen a környéken a középkorban - a gabonalisztek helyett - a szegények gyakorta ettek az erdőben összegyűjtött gesztenyéből kapott liszttel készített ételeket. Az először kényszernek tűnő fogyasztást nagyon hamar a gesztenyelisztben rejlő értékek felfedezése és védelme követte. Olyannyira, hogy Barga városa 1360-ban már törvényt hozott a gesztenye ki- és bevitelére, és 1498-ban Luccában is speciális szabályokat vezettek be, amelyek védték a gesztenyefákat és szabályozták a gesztenyeliszt termelését. 1543-ban már különféle brosúrák is napvilágot láttak, amelyek a gesztenyeliszt jótékony hatásait eFranciaországban a palacsinták tésztájához szoktak gesztenyelisztet adni, illetve kedvelt teasüteményüket, a madeleine-t is gyakorta készítik ezzel a liszttel.

Mivel a gesztenyelisztnek van zsírtartalma, így hamarabb meg is romolhat, avasodhat, épp ezért nem célszerű nagyobb mennyiségű gesztenyelisztet vásárolni, csupán annyit, aminek a felhasználását a közeljövőben tervezzük. Ha mégis hosszabb ideig kényszerülünk tárolni, akkor érdemes hűtőbe tenni, vagy akár lefagyasztani. Vásárlásnál is figyeljünk oda, hogy csak jó illatú lisztet vegyünk, aminek már van egy kis savanykás szaga, azt ne vigyük haza.

 

 

Nálunk ritka kincs, de Toszkánában, Korzikán hatalmas gesztenyeerdők vannak

 

A gesztenyeliszt nagyon kellemes, jó illatú és sűrű, legismertebb tulajdonsága, hogy lisztérzékenyek számára is használható, mert nincs benne glutén. A másik ismertetőjele már nem annyira pozitív: sajnos elég drága.

A gesztenyelisztet úgy készítik, hogy az egészben szárított, pörkölt gesztenyét megőrlik. Az így kapott lisztben viszonylag sok az aroma és az olaj, így az eredmény nem igazán emlékeztet a klasszikus gabonalisztekre, annál illatosabb, zsírosabb por lesz a gesztenyéből.

A gesztenyeliszt édes és sós ételekhez egyaránt felhasználható. Könnyebben süthetünk vele, ha nem teljes mértékben gesztenyeliszttel váltjuk ki a receptben szereplő lisztmennyiséget, csupán a felét cseréljük le gesztenyelisztre. Kísérletezéseink során biztosan megleljük azt az arányt, ami a sütemény állagára, ízére és a környezetünk ízlésének ideálisnak nevezhető.

A gesztenyelisztnek - a gesztenyével ellentétben - sokkal erősebbek az aromái. A gesztenyemasszánál megszokott lágy ízekkel szemben a gesztenyeliszt karakteresebb ízelemekkel rendelkezik. A gesztenyeliszttel nagyon jó kekszeket, kevert süteményeket, palacsintákat készíthetünk. A gesztenyeliszt ízéhez remekül passzolnak a dióban, a mandulában, a mézben, a csokoládéban, a mogyoróban és a  fenyőmagban rejlő aromák.

Gesztenyeliszttel süthetünk kelt tésztákat, használhatjuk omlós tésztákhoz, de akár a gnocchi tésztájához is adhatjuk. Az olaszok a gesztenyelisztet nem csak sütéshez, hanem különféle kásákhoz is használják. Ilyen például a manafegoli vagy magnifregoli, ami nem más, mint vízzel felfőzött, majd összesütött gesztenyeliszt, amit tejjel vagy tejszínnel nyakon öntve fogyasztanak

Tipikus gesztenyelisztből készített desszert az igen népszerű korzikai Gateau à la Châtaigne, amely egy élesztős, pörkölt mogyoróval gazdagított torta.

Olaszországban a legismertebb gesztenyelisztes sütemény a castagnaccio, amelyben a gesztenyeliszt mellett helyt kap a fenyőmag, a rozmaring, a mazsola és az olívaolaj. A süteménybe nem szoktak se tojást, se lisztet, sőt még cukrot se tenni. Az édes és a sós sütemények között lavírozó castagnaccioról azt feltételezik, hogy a gesztenyelisztből gyúrt, kisütött masszát már az ókorban is készítették, és a legionáriusoknak adták útravalóul.

A gesztenyelisztben sok az esszenciális aminosav, rosttartalma megegyezik a búzalisztével, viszont vitaminban igen gazdag. Megtalálható benne néhány B-vitamin, valamint némi vas, kálium, foszfor és folsav is.

Gesztenyés sütemény

 

Hozzávalók:
30 dkg gesztenyeliszt
15 dkg nádcukor
3 egész tojás
2 evőkanál olaj
1 pohár tej
fél pohár rum
1 evőkanál holland kakaópor
10 dkg áztatott, leszárított mazsola
1 csomag sütőpor

Elkészítés: A fél pohár rumba előző este beáztatom a mazsolákat. Másnap a tojásokat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom az olajat és a tejet. A liszthez keverem a kakaóport és a sütőport, majd óvatosan beleforgatom a tojásos masszába. Hozzáadom a lecsöpögtetett mazsolát. A masszát kikent tortaformába teszem és 175 fokon 45 percig sütöm. Amikor kihűlt porcukorral meghintem.

Anna pirulái

 

Hozzávalók:
8 dkg gesztenyeliszt
18 dkg finomliszt
8 dkg porcukor
18 dkg vaj
csipet só

Elkészítés: A szárazanyagokat elkeverem, majd az apróra darabolt szobahőmérsékletű vajjal elmorzsolva jó állagú tésztává gyúrom. Hengert formázok belőle, karikákra vágom, a tenyeremmel kicsit elnyomkodom, majd 175 fokon világosbarnára sütöm. Porcukorral szórom. 

Hozzávalók:

 

  • A palacsintához:
  • 2 db tojás
  • 3 evőkanál gesztenyeliszt
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 pohár tej
  • 1 csipet só
  • kevés vaj a sütéshez (ha teflonos serpenyőben sütjük, keverjünk 1 evőkanál olvasztott vajat a tésztába, s akkor már nincs más dolgunk vele)
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg ricotta (a juh ricotta lenne a legjobb, de bármilyen ricotta jó)
  • 2 evőkanál pirított fenyőmag
  • A szószhoz:
  • 1 narancs héja és leve
  • 15 dkg cukor - én barna cukrot használtam
  • 1 evőkanál Cointreau likőr

Elkészítés:

 

Elkeverjük a tojásokat a sóval, a tejjel és a liszttel folyékony masszává, majd hagyjuk állni 1 óra hosszat. Vékony, 12-15 cm átmérőjű palacsintákat készítünk belőle. 

Eközben összekeverjük a ricottát és a fenyőmagot, majd megtöltjük a palacsintákat és feltekerjük.

Egy kis lábasban felmelegítjük a cukrot, s amikor már enyhén karamellizálódik, hozzáadjuk a nagyon vékony csíkokra vágott narancshéjat, majd 1 percig karamellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a narancs levét és a likőrt. Amikor elolvadt, hagyjuk kihűlni a szószt. 

A töltött palacsintákat tányérra rakjuk, s meglocsoljuk a mártással. A végén fenyőmagot szórhatunk rá díszítésnek.

Gesztenyés különlegességek:

 

Gesztenyelekvár: Ha már megvettük és megpucoltuk, készíthetünk gesztenyelekvárt, melyet ízesíthetünk vaníliával, ahogy a franciák teszik A lekvárhoz először  cukorszirupot főzünk 1 kg cukorból és egy dl vízből. Hozzáadunk 1 kiló hámozott gesztenyét, és addig főzzük, míg lekvár állagú lesz. Ízesítjük vaníliával, de passzol hozzá a gyömbér és a narancshéj is. Édességekhez kiváló, tehetjük palacsintába vagy süteményekbe.

 Gesztenyeliszt: Meg kell említenünk a főleg olasz konyhában népszerű finomságot, melyet még kevésbé ismerünk, de már be lehet szerezni néhány különlegességet árusító üzletben, bioboltban. Lelkesebbek házilag előállíthatják sült gesztenyéből. A belőle készült sütemények, kenyérfélék  íze különlegesen fűszeres és pikáns. Olaszországban járva feltétlenül kóstoljuk meg a castagniacciot, mely egy fűszeres, gesztenyelisztből készült lepény.

 
Még nincs hozzászólás.
 
Idő
 
Naptár
2024. Március
HKSCPSV
26
27
28
29
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2020.02.28. 10:14
2018.01.24. 19:04
2018.01.22. 15:36
2017.10.06. 18:33
2017.09.17. 17:44
2017.07.03. 12:58
2017.05.04. 21:20
2017.05.04. 16:01
2017.03.20. 20:09
2017.02.23. 20:19
2017.02.08. 15:27
2017.02.06. 16:47
2017.02.04. 16:01
2017.02.03. 13:14
2017.01.31. 17:04
2017.01.31. 17:03
2017.01.14. 13:21
2016.12.12. 14:20
2016.12.10. 14:42
2016.12.10. 14:26
Friss hozzászólások
 
Látogatottság
Indulás: 2013-09-29
 
Kukoricalángos fűszervajjal.
 
Csokis csíkos rolád.
 
Mustáros sertésszelet rizi-bizivel.
 
Hidegtálak
 
Tejcsokis krémsajtos szuflétorta.
 
Újházy-csirkeleves.
 
Citromtorta Capri szigetéről.
 
Madártej Limoncellóval
 
Főételek kacsából
 
Fehér csokoládés méteres kalács
 
Zöldséges borjúrolád
 
Öt fűszeres kínai harcsa
 
Lábléc
Süssünk együtt
 

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierj&#232;t!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre