Paleolit csokis-diós gesztenyetorta.
2014.02.21. 11:03, KallaZsuzsanna56
Különleges torták.Stollen torta.
Hozzávalók:
Tésztához:
tojás 5 db
só 0 kevés
nyírfacukor 4 ek
gesztenyeliszt 3 ek
holland kakaópor 1 ek
sütőpor 1 kiskanál
Krémhez 0 g
dió 2 marék
natúr, pürésített főtt gesztenye 400 g
kókusztej 200 ml
kókuszolaj 100 ml
rum 3 cl
nyírfacukor 5 ek
Mázhoz 0 g
étcsokoládé 100 g
kókusztej 100 ml
vaníliaaroma 8 csepp
nyírfacukor 2 ek
Elkészítés:
A diót egy nappal a sütés előtt vízbe áztatom. A sütés kezdetekor a sütőt 180 fokra beállítom. Először a tésztát készítem el. A tojásokat ketté választom. A sárgáját a cukorral egy botmixer segítségével fehéredésig verem, majd hozzádolgozom a gesztenyelisztet, a kakaóport és a sütőport. Ha nagyon nehezen lehetne csak keverni, akkor 1-2ek vízzel lazíthatok az állagán, de akkor egy picivel tovább fog kelleni sütni a tésztát. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, és óvatosan beleforgatom a kakaós masszába, hogy az homogén legyen, de ne essen össze. Egy kb. 35x25-ös tepsit kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a tésztát, elegyengetem, és kb. 30-40 percre betolom a sütőbe - tűpróbáig sütöm. Amíg a tészta sül, elkészítem a krémet. Ehhez lassú tűz fölött egy edényben elegyítem a dió kivételével a krém összes hozzávalóját, selymesre eldolgozom, majd hagyom kihűlni. A diót lecsöpögtetem, és a gesztenyekrémmel együtt egy turmixgépben nagy fordulaton vagy 5 percen át habosítom. Amikor a krém elkészült dobozba teszem, és betolom a hűtőbe pár órára. A tésztát is kiveszem a sütőből, ha elkészült, és hagyom kihűlni, majd lefóliázom, hogy ne száradjon ki. Amikor a krém már kellően megdermedt, és jól tudok dolgozni vele, valamint a tészta is kihűlt, jöhet az összeállítás. A tésztát hosszában ketté szelem, és az így kapott két, kb. két centi vastag lapot vízszintben is óvatosan elvágom, hogy egycentis vastagságú legyen. (Célszerszám hiányában Anyukámtól tanultam a trükköt, hogy egy kb. 1cm magas, hosszú, keskeny tálcára téve a tésztalapot, a kést a tálca két szélén pihentetve végigfűrészelem a tésztát. Szép egyenletes lesz.) Ezután betöltöm a krémmel - mind a négy rétegre teszek. Legvégül gőz fölött egy fém tálban megolvasztom a csokit a kókusztejjel és a cukorral elkeverve, hagyom kicsit hűlni folyamatos kevergetés mellett, majd bevonom vele tortát. Mehet a hűtőbe.
Stollen torta.
Hozzávalók:
élesztő 15 g
tojás 3 db
vaníliarúd 2 db
vaj 21 dkg
porcukor 21 dkg
liszt 21 dkg
citrom 1 db
narancs 1 db
mazsola 21 dkg
szeletelt mandula 21 dkg
cukor 9 dkg
habtejszín 40 dl
fehércsokoládé 30 dkg
Elkészítés:
1. A vajat felolvasztjuk, gőz felett. A gőzhöz szükséges vízbe közben beleöntjük a mazsolát. Lereszeljük a narancs és a citrom héját. Ha a vaj felolvadt, félretesszük, és leszűrjük a mazsolát. A lereszelt héjakat összekeverjük az élesztővel, a porcukorral, a mandulával, a mazsolával, a tojássárgákkal és az olvasztott vajjal. A tojásfehérjéket felverjük a kristálycukorral, nem túl kemény habbá. Hozzáadjuk a mandulás egyveleghez, óvatosan összeforgatjuk. 2. A zilatortaformát kifújjuk formaleválasztóval, és hézagmentesen beletöltjük a masszát (ehhez nyugodtan odaütögethetjük a tortaformát az asztalhoz). 180°C-os sütőben 40 perc alatt, készre sütjük. 3. Amíg sül, elkészíthetjük a krémet: a tejszínt felhevítjük gőzölésig a másik vaníliarúd kikapart belsejével, majd keverjük hozzá a fehércsokit, olvasszuk fel benne. Utána hagyjuk kihűlni. 4. Ha a torta megsült, fordítsuk át, és válasszuk le a szilikonformát és a fémkarikát. Megkenjük egy kis olvasztott vajjal, és meghintjük porcukorral. Amikor kihűlt, beletöltjük a krémet a torta üregeibe. 5. Tálalás: Filézett narancsszeletekkel díszíthetjük a tortaszeleteket, amiket a "jelölés" mentén kell elvágni. A fent megadott mennyiségek 4 adagra értendőek. A fent megadott mennyiségek 4 adagra értendőek.