Hozzávalók
A kelt tésztához
35 dkg liszt
2 dkg élesztő
1,25 dl langyos tej
5 dkg vaj
4 dkg cukor
1/4 kk. só
1 darab tojás
A mák töltelékhez
30 dkg darált mák
1 dl tej
2 ek. étkezési keményítő
1 darab tojássárgája
5 dkg vaj
10 dkg cukor
3 dkg aranymazsola
1 citrom reszelt héja
kevés rum (amibe áztatjuk a mazsolát)
1 csomag vaníliás cukor
Továbbá
vaj a sütő kikenéséhez
10 dkg baracklekvár /házi/
10 dkg fondant
mandulaforgács
Előkészítés
Sütőtepsit kikenjük vajjal.
Elkészítés
A hozzávalókból, kelt tésztát készítünk dagasztógéppel. Letakarva meleg helyen kelesztjük 1/2 órát, majd átgyúrjuk, újabb 1/2 órát kelni hagyjuk. A tejet a mákkal, keményítővel, cukorral, összekeverjük, és állni hagyjuk 10 percig. Azután feltesszük főzni 10 percre, és hagyjuk kihűlni. A reszelt citromhéjat, a rumban megáztatott mazsolát, és vaníliás cukrot később keverjük bele, és a vajjal kikeverjük utoljára, hogy sűrű masszát kapjunk. Nem baj, ha egy kicsit ragad, de ne folyjon. Hűtőbe tegyük be. A szépen megkelt tésztát kinyújtjuk egy 30 x 40 cm-es lapra. A tölteléket középre a tésztára kenjük, vízbe mártott kenőkéssel kb. 8 cm-es szélességben. A tésztaszéleket mindkét oldalon 2 cm-enként, rézsútosan bevágjuk, derelyevágóval. Ezután egymásra hajtogatjuk, mintha fonnánk, és duplára kelesztjük. 210 fokosra előmelegítjük a sütőt, és 180 fokon 30 percig sütjük. A sárgabaracklekvárt 2-3 ek. vízzel addig keverjük, míg folyékony nem lesz. Vékonyan megkenjük vele a sütőből kivett forró kalács tetejét, hagyjuk megszáradni. A fondantot elkészítjük, 3 ek. porcukrot kevés citromlével és rumaromával jól kikeverjük, és egyenletesen bevonjuk-megfényezzük vele a kalácsot. Megszórjuk mandulaforgáccsal, és hideg helyre tesszük szikkadni. Másnap szeleteljük fel.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|