Hozzávalók: (Egy 20 x 30 cm-es tepsihez.)
(1) Tészta:
20 dkg porcukor
20 dkg vaj
4 tojás
20 dkg liszt
3 ek kakaópor
1 csipet sütőpor
1 csipet só
1 tk vanília kivonat
1-2 tk rum aroma (elhagyható)
(2) Ragasztás és díszítés:
6-8 ek házi baracklekvár (Recept itt.)
10 dkg étcsokoládé + 1-2 ek olaj
aprított pisztácia, vagy szeletelt pirított mandula
Belül kockás...
Elkészítés:
A puha vajat habosítsuk ki (A), adjuk hozzá a porcukrot (B), majd keverjük el benne a tojásokat, a sót és a vanília kivonatot (C). Forgassuk hozzá a liszttel elkevert sütőport (D), majd a tészta felezzük el (E) és simítsuk egy kivajazott, alufóliával két részre választott tepsibe (F). A maradék tésztába keverjük bele a kakaóport és a rumaromát (G), majd ezt a barna tésztát (H) simítsuk a fehér tészta mellé (I), amit 160°C-os előmelegített sütőbe kb. 20 perc alatt süssünk meg.
A tepsi alufóliával való két részre választásáról:
Ez a tészta mennyiség egy tepsire elegendő, amihez a tepsit középen egy darab alufóliával kell kettéválasztani. Ezt a műveletet úgy végezzük, hogy a tepsit vajazzuk ki (alul és oldalt is), majd vágjunk egy legalább olyan hosszú fólia darabot, mint a tepsi szélessége másfélszer. Eztán ezt a darabot hajtsuk félbe, majd a fóliát hajtsuk vissza kb. 6-8 cm-re a félbehajtási ponttól, így megkapjuk az elválasztót. Ezután a fóliát mérjük a tepsihez és a kilógó felesleges részeket - ha túl széles a fólia, vagy ha túl hosszú a megmarad alap - vágjuk le. Ezután az elválasztó fóliát simítsuk a kivajazott tepsibe aljába, ami egyszerűen beletapad majd oda.
Így készül a tészta...
A süti összeállítása:
Várjuk meg, amíg a tészta nagyjából meghűl, majd fordítsuk ki a tepsiből és hosszában vágjuk ketté mindkét darabot (A-B). A rétegeket felváltva ragasszuk össze baracklekvárral, majd tegyük a tepsit az összeragasztott tömbre, így az kicsit összenyomja a rétegeket (C). A sütinket kb. két óra elteltével vágjuk hosszában ismét négy szeletbe, majd minden második sort fordítsunk fejtetőre és így is ragasszuk össze a rétegeket (D). Végül olvasszuk fel az étcsokit, keverjük el benne az étolajat, majd kenjük meg a süti külsejét szép vékonyan csokival. A sütemény tetejét tovább díszíthetjük egy kevés aprított pisztáciával, vagy pirított szeletelt mandulával is!
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|